SAD za razgovore s Rusijom o Siriji

Keri je izrazio bojazan da ruska vojna intervencija u Siriji "može da održi sirijskog predsjednika Bašara al Asada na vlasti i samim tim dodatno privuče džihadiste i poveća konflikt u toj zemlji"
2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.10.2015. 16:51h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas u Madridu da će SAD razgovarati s Rusijom kako ne bi došlo do "potpunog uništenja Sirije".

"Doći ću opet narednih dana kako bih razgovarao sa zvaničnicima iz Rusije, Turske, Saudijske Arabije i Jordana. Treba da razmotrimo sve opcije da bi se pokrenuo proces tranzicije u Siriji", rekao je Keri koji se nalazi u kratkoj posjeti Španiji.

Ruska agencija Ria Novosti javila je danas da je u Beču moguć sastanak visokih zvaničnika Rusije, SAD i Saudijske Arabije.

"Imamo moralnu obavezu da pronađemo načine i izbegnemo potpunu katastrofu u Siriji", rekao je Keri podsjećajući da je tri četvrtine Sirijaca napustilo svoje domove.

Prema njegovim riječima, SAD žele da se izbjegne "potpuno uništenje Sirije sa svim negativnim posljedicama", kao što je "nevjerovatni priliv izbjeglica".

Keri je izrazio bojazan da ruska vojna intervencija u Siriji "može da održi sirijskog predsjednika Bašara al Asada na vlasti i samim tim dodatno privuče džihadiste i poveća konflikt u toj zemlji".

Bonus video: