Potrošnja kafe duplo porasla

„Kiše u Brazilu su predmet zabrinutosti, jer to može da predstavlja problem u pogledu ponude kafe jer će proizvodnja pasti što bi moglo da dovede do nestašice na međunarodnom tržištu“, ocijenio je Oliveira
436 pregleda 0 komentar(a)
Kafa, arabika, Foto: Shutterstock
Kafa, arabika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2015. 13:40h

Potrošnja kafe je gotovo duplo porasla tokom posljednjih 20 godina, saopšteno je na sajmu kafe Expoespeciales u Bogoti.

Direktor Međunarodne organizacije za kafu (ICO), Robeiro Oliveira rekao je da se nikada u svijetu nije toliko pila kafa kao u posljednjih 20 godina tokom kojih je potrošnja gotovo udvostručena, prenosi Capital.ba.

Oliveira je kazao da je optimističan u pogledu dalje potrošnje uprkos loše perspektive za ovogodišnju proizvodnju usljed jakih kiša u Brazilu, koja je najveći svjetski proizvođač, suše u Kolumbiji i bolesti kafe i rđe, koja hara plantažama centralne Amerike.

„Kiše u Brazilu su predmet zabrinutosti, jer to može da predstavlja problem u pogledu ponude kafe jer će proizvodnja pasti što bi moglo da dovede do nestašice na međunarodnom tržištu“, ocijenio je Oliveira.

Potražnja kafe konstantno raste na godišnjem nivou u prosjeku po 2,5 odsto.

Prema podacima ICO-a, potrošnja kafe u svijetu će se za deset godina povećati na 25 miliona džakova godišnje (60 kilograma po džaku).

Bonus video: