Merkel radi na evropskom rješenju izbjegličke krize

rema njenim riječima, građanski rat u Siriji je uzrok velikog talasa izbjeglica
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2015. 15:36h

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da radi na evropskom rješenju izbjegličke krize, prije svega u vezi djelotvorne zaštite spoljnih granica EU između Grčke i Turske, te naglašava da je veoma bitno uključenje Ankare.

Ona je, u intervjuu njemačkom dnevniku "Frankfurter Algemajne cajtun“ (FAZ), objasnila da akcioni plan predviđa da Turska sarađuje sa Fronteksom i spreči dalje putovanje izbjeglica u države EU.

Merkel je najavila da će Njemačka u okviru EU pojačati svoj angažman u cilju sprječavanja konflikta u Siriji.

Prema njenim riječima, građanski rat u Siriji je uzrok velikog talasa izbjeglica.

"Moramo na evropskom nivou, ali i zajedno sa SAD, Rusijom i drugim regionalnim akterima sve učiniti da se taj rat okonča“, poručila je Merkel.

Ona je konstatovala da međunarodna zajednica do sada diplomatski nije uspjela ništa da pomjeri, dodajući da zbog toga ne treba odustati od pokušaja podsticanja političkog procesa.

Nije jednostavno, ukazala je ona, djelovati mirovno spolja na konflikt u Siriji.

Međutim, Merkel je uvjerena da će Evropa u Siriji, ali i šire od toga u budućnosti, morati mnogo snažnije da djeluje u rješavanju konflikata i njihove prevencije.

Vezano za više stotina hiljada sirijskih izbjeglica koje su proteklih nedjelja došle u Njemačku ona je izrazila nadu da će veliki broj ponovo da se vrati u njihovu domovinu, kada se tamo okonča građanski rat.

Njemačka i Evropa će se, prema njenim riječima, angažovati u obnovi zemlje.

"Međutim, do toga imamo još dug put, jer su još uvek u toku borbe. Uostalom, ratne izbjeglice trebalo bi da imaju mogućnost da žive pod razumnim uslovima blizu svoje domovine”, poručila je njemačka kancelarka.

Što se Turske tiče, Merkel ističe da je to ključna zemlja u obustavljanju talasa izbjeglica, te smatra da se toj zemlji mora dati status bezbjedne države porekla.

Ona je podsjetila da je Turska jedina od kandidata za pristupanje EU koja nema takav status.

Merkel je još signalizirala spremnost za vizne olakšice za turske državljane.

„Mi smo razgovore o viznim olakšicama uvek vezali sa sporazumom o readminisiji“, podsjetila je ona dodajući da je taj sporazum već stupio na snagu i da po pitanju ukidanja viza postoje pojedini koraci koji bi mogli biti brži, a drugi koji su sporiji.

U intervjuu FAZ-u Merkelova je ponovila svoj zahtjev za uspostavljanje tranzitnih zona na njemačkoj granici, najavivši da to želi da sprovede i protiv otpora koalicionog partnera SPO.

Prema njenim riječima, molbe za dobijanje azila lica koja su došla iz bezbjednih zemalja porekla mogla bi na tim mjestima biti brže rješavane.

Ona je objasnila da su tranzitne zone bile planirane za spoljnu granicu EU, ali da Evropska komisija dozvoljava da one budu privremeno uspostavljene i između zemalja članica.

Tranzitne zone, kako očekuje, treba da doprinesu ponovnom uspostavljanju reda u talasu izbjeglica na granicama i ne predstavljaju rješenje.

Merkelova se ujedno izjasnila protiv zatvaranja zemalja, to jest podizanja ograda, kao što je to učinila Mađarska.

Ona je ukazala da je mađarska ograda samo doprinela promjeni rute.

Bonus video: