Ubijena četiri Palestinca na "Dan bijesa"

Visoki zvaničnik Hamasa Mahmud al Zahar rekao je da je "intifada počela i ne zna se kada će se završiti"
0 komentar(a)
sukobi, Gaza, Foto: Reuters
sukobi, Gaza, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2015. 18:02h

Četiri Palestinca, uključujući jednog koji je ranio nožem izraelskog vojnika, ubijena su danas na granici Pojasa Gaze i na Zapadnoj obali, na dan koji je Hamas proglasio "Danom bijesa", pozvavši na proteste protiv izraelske okupacije.

Izvori u Gazi tvrde da su dva Palestinca ubijena bojevim mecima, koje su ispalili izraelski vojnici, a da ih je bezmalo 100 ranjeno tokom sukoba kraj granice na sjeveru te palestinske teritorije.

Treći Palestinac ubijen je kraj Hebrona na Zapadnoj obali, nakon što je napao nožem izraelskog vojnika.

On je na sebi imao majicu s oznakom "press" i reportersku kameru, javili su izraelski mediji i svjetske agencije. Četvrti Palestinac je ubijen kasno popodne u Nablusu, takođe na Zapadnoj obali.

Sukobi su izbili na nekoliko mjesta duž granice s Gazom, gdje su palestinski demonstranti bacali kamenice i palili automobilske gume, a vojnici ih rastjerivali suzavcem, šok bombama i pucali na vođe protesta, kako tvrdi armija.

Dan bijesa osjetio se još jutros na Zapadnoj obali, kada su desetine palestinskih demonstranata molotovljevim koktelima izazvali požar na jevrejskom svetilištu Jozefova grobnica kraj Nablusa.

Tako je nastavljen talas nereda i nasilja, započet još prije mjesec dana zbog glasina da Izrael namjerava da izmijeni status kvo na osjetljivom jerusalimskom svetilištu, koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište. Tamo se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, a nekada su stajali jevrejski hramovi. Izraelski zvaničnici oštro poriču takve optužbe i tvrde da će muslimani nastaviti da se mole na Brdu hrama, a Jevreji će moći da ga posjećuju, ali ne i da se mole. Nasilje je kulminiralo prije dvije nedjelje i proširilo se iz Jerusalima na okupiranu Zapadnu obalu i širom Izraela, a potom na granicu Pojasa Gaze.

Nereda je danas bilo i u Vitlejemu i u drugim gradovima na Zapadnoj obali, a u Jerusalimu su tradicionalne molitve petkom u podne prošle mirno uz jake mjere bezbjednosti i oštra ograničenja.

Muslimanskim vjernicima muškarcima mlađim od 40 godina nije danas bilo dozvoljeno da se mole u Al Aksi, a za žene nije bilo ograničenja. Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je napad na Jozefovu grobnicu, označivši ga "neodgovornim". On je naredio istragu i najavio momentalnu obnovu, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

U međuvremenu se održava specijalna sjednica Savjeta bezbjednosti UN zbog najnovijeg izraelsko-palestinskog nasilja, koje prijeti da preraste u treći palestinski ustanak, intifadu.

Osam Izraelaca je poginulo u palestinskim oružanim i napadima nožem, a u isto vrijeme život je izgubilo skoro 40 Palestinaca, uključujući oko 15 napadača.

Bonus video: