Netanjahu: Voljan sam da se sastanem s Abasom, on neće da se sastane sa mnom

"Očekujemo od naših prijatelja da ne povlače pogrešnu simetriju između izraelskih građana i onih koji ih nasmrt bodu nožem. Nema istine u tvrdnji da je Izrael koristio pretjeranu silu. Radimo ono što bi svaka zemlja morala da uradi," istakao je izraelski premijer
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 18:31h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je danas volju da se sastane sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i arapskim liderima kako bi se zaustavilo najnovije nasilje i potvrdio da su SAD spremne da posreduju razgovorima u Jordanu.

"Otvoren sam za razgovor s Abasom i arapskim liderima. Mislim da je to potencijalno korisno, jer bi moglo da zaustavi talas huškanja", rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela.

"Pozivao sam Abasa uvek iznova da obnovi mirovne pregovore bez preduslova. Voljan sam da se sastanem s njim, on nije voljan da se sastane sa mnom i vi me pitate da li sam ja spreman da obnovim pregovore. Pitajte njega", odgovorio je Netanjahu na pitanje o pregovorima koji su doživjeli kraj još u aprilu prošle godine.

Osvrćući se na najnovije nasilje i palestinske napade, ocijenio je da to nije "rezultat nedostatka političkog horizonta i talasa naseljavanja, nema takvog talasa (izgradnje)", aludirajući na širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abas to smatra jednim od uzroka najnovijeg nasilja. Netanjahu međutim, vjeruje da je palestinsko huškanje podstaklo nasilje. On je, takođe, rekao da SAD ne bi trebalo da pogrešno izjednačavaju Izraelce i palestinske teroriste, nakon što je portparol Stejt departmenta rekao da Izrael možda koristi prekomjernu silu u odgovoru na napade.

"Očekujemo od naših prijatelja da ne povlače pogrešnu simetriju između izraelskih građana i onih koji ih nasmrt bodu nožem. Nema istine u tvrdnji da je Izrael koristio pretjeranu silu. Radimo ono što bi svaka zemlja morala da uradi," istakao je izraelski premijer.

On je to rekao nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas sinoć pogrešno tvrdio da je Izrael pogubio trinaestogodišnjeg Palestinca Ahmeda Mansaru, nakon što je nedavno napao nožem s još jednim palestinskim tinejdžerom, svojim rođakom, dva Izraelca. Ahmed je ranjen i trenutno se liječi u izraelškoj bolnici, a njegov rođak je ubijen na poprištu napada.

Netanjahu je osudio govor palestinskog predsjednika, ocijenivši da je pun huškanja i laži. U međuvremenu je državni sekretar SAD Džon Keri rekao da će SAD "nastaviti da podržavaju pravo Izraela da se brani" i da oštro osuđuju terorističke napade na nevine civile. On je sinoć najavio da planira da posjeti region kako bi pomogao da se smiri situacija.

Osmoro Izraelaca poginulo je u palestinskim napadima u posljednjih mjesec dana. Za to vrijeme ubijen je 31 Palestinac, uključujući 14 onih, koje je Izrael označio kao napadače. Ostali su poginuli mahom u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama.