Obama: Novi plan za Avganistan skroman, ali smislen

On je rekao da je dobio snažna uvjeravanja da SAD treba da učine dodatni napor u pružanju podrške avganistanskim vlastima
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 19:01h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama najavio je danas plan da će u Avganistanu ostati 9.800 američkih vojnika do kraja 2016. godine i 5.500 vojnika u 2017. godini na četiri lokacije, u Kabulu, Bagramu, Džalalabadu i Kandaharu.

Obama je nazvao novi plan "skromnim, ali smislenim" produžetkom američke vojne misije u Avganistanu, koja je trebalo da bude okončana naredne godine, prenio je AP.

On je rekao da je dobio snažna uvjeravanja da SAD treba da učine dodatni napor u pružanju podrške avganistanskim vlastima.

Obama je dodao da ovo nije prvi put da je došlo do izmjena i da vjerovatno neće biti ni posljednji put.

"Vjerujem da ćemo nastaviti da procjenjujemo (situaciju) kao i naredni predsjednik", rekao je Obama.

Američkii predsjednik je naveo da je donio odluku nakon više mjeseci ragovora sa avganistanskim liderima, zvaničnicima Pentagona, komandantima na terenu i savjetnicima iz Bijele kuće o tome kako na najbolji način pružiti podršku avganistanskim snagama.

Međunarodna koalicija predvođena SAD okončala je borbenu misiju nakon 13 godina 2014. godine i otada avganistanske snage bezbjednosti vode računa o bezbjednosti u zemlji uz pomoć SAD i NATO.

Odluku o prisustvu američke vojske u Avgansitanu poslije kraja Obaminog mandata donijeće naredni predsjednik SAD.

Bonus video: