Putin osudio nekonstruktivni stav SAD o Siriji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da su SAD odbile da pošalju delegaciju u Moskvu na razgovore o sirijskom konfliktu, kao i da u Vašington prime rusku delegaciju na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedovom
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 10:38h

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je danas "nekonstruktivni stav" SAD koje su odbile princip razmjene delegacije s Rusijom za razgovore o sirijskom konfliktu.

"Vjerujem da je to nekonstruktivni stav koji očigledno predstavlja slabost SAD kao i njen nedostatak plana za Siriju. Izgleda da sa Amerikancima nema šta da se razgovara", rekao je Putin koji se nalazi u posjeti Kazahstanu.

Ruski predsjednik je dodao da "ne razumije američke partnere koji kritikuju ruske antiterorističke akcije u Siriji a istovremeno odbijaju direktni razgovor o važnim pitanjima kao što je rješavanje konflikta u toj zemlji".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da su SAD odbile da pošalju delegaciju u Moskvu na razgovore o sirijskom konfliktu, kao i da u Vašington prime rusku delegaciju na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedovom.

"Da budem iskren, rekli smo da nismo zainteresovani dok Rusija ne pokaže spremnost da konstruktivno doprinese našim naporima u borbi protiv Islamske države", izjavio je kasno sinoć portparol Bijele kuće Džoš Irnest.

"Rusija ima trenutno svoje planove za Siriju i upravo ih ostvaruje", dodao je Irnest.

Uprkos neuspjehu u direktnom dijalogu, visoki vojni zvaničnici SAD i Rusije održavaju video konferencije na kojima se dogovoraju kako bi izbjegli incidente na sirijskom nebu zbog odvojenih vazdušnih napada.

Izvori Pentagona sinoć su saopštili da će američki i ruski vojni zvaničnici vjerovatno narednih dana potpisati sporazum o sprječavanju incidenata na sirijskom nebu.

"Sporazum bi mogao da bude potpisan i primjenjen u narednim danima", rekao je neimenovani izvor Pentagona poslije treće video konferencije predstavnika ministarstava odbrane SAD i Rusije.

Rusija od 30. septembra bombarduje položaje islamista u Siriji, dok SAD predvode međunarodnu koaliciju koja takođe gađa ciljeve Islamske države u Siriji, ali i u susjednom Iraku.

Bonus video: