Mjanmar: Vlada i osam pobunjeničkih grupa potpisali primirje

Etničke grupe koje čine 40 odsto stanovništva Mjanmara, smatraju sebe žrtvama vojnih zlostavljanja i diskriminacije u mnogim oblastima, od zdravstva i obrazovanja od izgradnje puteva i pristupa električnoj energiji
0 komentar(a)
Tein Sein, Foto: Beta/AP
Tein Sein, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.10.2015. 09:13h

Vlada Mjanmara i osam manjih etničkih pobunjeničkih grupa potpisali su danas sporazum o prekidu više od šest decenija dugog sukoba, ali druge jače grupe nisu pristale na primirje.

Sporazum u Nejpjidu potpisali su predsjednik Mjanmara Tein Sein i predstavnici grupa, ali su vijeće vojske kao što su etničke grupe Kačin, ili Va odbile da ga potpišu.

"Nacionalni sporazum o prekidu vatre" uprkos tome smatra se prvim korakom ka okončanju pobuna različitih manjinskih grupa koje traže autonomiju i kontrolu nad svojim prirodnim resursima na sjeveru, sjevereoistoku i istoku zemlje, protiv vlade koju većinom čine Burmanci.

Etničke grupe koje čine 40 odsto stanovništva Mjanmara, smatraju sebe žrtvama vojnih zlostavljanja i diskriminacije u mnogim oblastima, od zdravstva i obrazovanja od izgradnje puteva i pristupa električnoj energiji.

"Iako neke organizacije sada nisu spremne da ga potpišu, vlada je odlučila da zaključi sporazum sa avangradnom grupom. Nastavićemo napore da ostale organizacije uključimo u proces. Vrata su otvorena za njih", izjavio je Tein Sein prilikom potpisivanja sporazuma.

On je dodao da su vrata ka budućem miru u Mjanmaru sada otvorena.

Bonus video: