Širi se ustanak protiv izbjegličke politike Merkelove

Ako Njemačka kao najveća zemlja zatvori granice, to će imati razorne posljedice po sve zemlje na balkanskoj ruti, čak će i Austrija i Mađarska u tom slučaju morati da odbiju izbjeglice, rekla je Merkelova poslanicima
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 06:37h

Njemački list "Frankfurter algemajne cajtung", objavio je da se "ustanak" protiv Angele Merkel širi, s obzirom na to da je otvoreno pismo protiv njene izbegličke politike do srede potpisalo 126 članova Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kao i da je među potpisnicima 38 poslanika u parlamentu.

Pismo je prošle sedmice poslato s prva 34 potpisa, s glavnim zahtevom da se zatvore granice za izbeglice koje dolaze u Nemačku preko sigurnih trećih država, objavio je tabloid "Bild".

To bi značilo potpuno zatvaranje granica, jer se Nemačka ne graniči s nesigurnim zemljama, a ovu meru bi trebalo primenjivati sve dok šengenska granica ne funkcioniše i dok druge članice EU ne poštuju svoje obaveze, traže članovi CDU, prenosi "Jutarnji list".

Angela Merkel je na sastanku sa poslanicima koalicije CDU/CSU u Bundestagu odbila zahtev da se izbeglice raspoređuju na granici, piše "Fokus".

Ako Njemačka kao najveća zemlja zatvori granice, to će imati razorne posljedice po sve zemlje na balkanskoj ruti, čak će i Austrija i Mađarska u tom slučaju morati da odbiju izbjeglice, rekla je Merkelova poslanicima.

U četvrtak će se pred Bundestagom naći izmjene zakona o azilu, koje predviđaju ubrzavanje procedure odlučivanja i ubrzanu deportaciju onih kojima zahtjev bude odbijen.

“Ako Austrija zbog izbjegličke krize pojača kontrolu granice, a Mađarska potpuno zatvori granicu, Slovenija će morati da donese iste mjere kao Austrija”, upozorio je u srijedu šef sovenačke diplomatije Karl Erjavec.

Erjavec je rekao da zasad nema nagovještaja da će Njemačka zatvoriti granice, što bi dovelo do domino efekta na čitavoj balkanskoj ruti, navodi "Jutarnji list".

Bonus video: