Švajcarci i dalje najbogatiji

U narednih pet godina, broj milionera bi mogao da naraste 46 odsto, na 49,3 miliona. Za sada u zemljama u usponi živi 6,5 odsto milionera, a do kraja decenije trebalo bi da ih bude 7,4 odsto
0 komentar(a)
Cirih, Foto: Shutterstock.com
Cirih, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.10.2015. 08:05h

Prosječno bogatstvo po stanovniku na globalnom nivou je u periodu od polovine prošle do polovine ove godine palo 6,2 odsto na 52,4 hiljada dolara u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Švajcarci i dalje ostaju najbogatiji na svijetu po prosječnom bogatstvu po stanovniku, bez obzira na godišnji pad od 4,2 odsto, odnosno 24,8 hiljada dolara na 567 hiljada dolara, navodi se u izvještaju Global Wealtha za prošlu godinu izrađenom za potrebe Credit Suisse banke.

Na drugom mjestu je Novi Zeland, ali sa daleko manjim prosječnim bogatstvom u odnosu na prvoplasiranu Švajcarsku, koje iznosi 400,8 hiljada dolara po stanovniku, prenosi Tanjug.

Na trećem mjestu je Australija sa prosečnim bogatstvom po stanovniku od 369 hiljada dolara, dok su četvrtu poziciju zauzele Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 353 hiljada USD.

Francuska, sa bogatstvom od 262 hiljada dolara po stanovniku, i Belgija sa 259 hiljada dolara, zatvaraju krug deset najbogatijih zemalja na svijetu.

Švajcarska je jedina zemlja u grupi od deset najbogatijih koja nije uspjela da smanji nejednakost među stanovništvom.

U Švajcarskoj živi 1,7 odsto najbogatijih u svijetu, što je veliki procenat imajući u vidu da u njoj živi samo 0,1 odsto svjetske populacije, navodi se u studiji.

U svijetu vlada velka nejednakost po bogatstvu između zemalja i regiona jer samo jedan odsto najbogatijih posjeduje polovinu svjetskog bogatstva.

Bez obzira što je u SAD zabilježen najveći godišnji rast bogatstva po stanovniku, Kina sada ima najbrojniju srednju klasu u koju spada 109 miliona građana.

Prema prognozi Istraživačkog Instituta Credit Suissea, svjetsko bogatstvo će u proseku rasti 6,6 odsto da bi 2020. dostiglo 345 hiljada miljardi dolara, naspram sadašnjih 250,1 hiljadu milijardi.

U narednih pet godina, broj milionera bi mogao da naraste 46 odsto, na 49,3 miliona. Za sada u zemljama u usponi živi 6,5 odsto milionera, a do kraja decenije trebalo bi da ih bude 7,4 odsto.

Bonus video: