KRITIKOVAO VAŠINGTON

Putin: Operacija u Siriji predvođena SAD-om bez rezultata

Putin je rekao da je Rusija predlagala da se u Moskvi održi međunarodni susret o Siriji i da je on predložio i upućivanje veće delegacije u Vašington, koju bi predvodio premijer Dmitrij Medvedev
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2015. 14:06h

Vojna operacija međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Siriji nije donijela nikakve rezultate, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, upozoravajući istovremeno na mogućnost da oružje koje Vašington dostavlja u Siriju može da padne opet u ruke terorista.

"Sada su saopštili da iz aviona dopremaju municiju 'Slobodnoj sirijskoj vojsci' (SSV). Gde je ta SSV? Neće li to sve opet pasti u ruke 'Islamske države', kao što se to već desilo. Ko garantuje", rekao je Putin na VII investicionom forumu "Rusija zove!".

"Tek što je to sve bilo urađeno, tek što se to desilo i u samim Sjedinjenim Državama priznata propast akcije (obuke ličnog sastava), sada prosto koje gdje izbacuju municiju. Kome? Ovo pitanje nije tek retoričko", rekao je predjsednik Rusije a prenosi Interfaks.

Putin je rekao da je Rusija tražila ciljeve koji su "stoprocentno teroristički" i odgovor gdje treba napasti, ali da nije bilo "nikakvog odgovora".

"Odgovor je bio - ne, nismo bili spremni na to", kazao je on, ocjenjujući da zapadni partneri ne znaju šta se u stvarnosti dešava na teritoriji Sirije i kakve ciljeve žele da ostvare, prenio je TAS S.

Prema njegovim riječima, Moskva u Siriji postupa "u strogoj saglasnosti" sa Poveljom UN i po međunarodnom pravu, za razliku od koalicije pod vođstvom SAD, koja dejstvuje bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i poziva sirijskih vlasti.

Ističući da "ne želi ni sa kim da polemiše", Putin je rekao da Rusija u Sirji ne teži ka nikakvom liderstvu.

"U Siriji može da bude samo jedan lider - sirijski narod. Težimo da doprinesemo borbi protiv terorizma, koji je opasan i za SAD, za Rusiju, za evropske zemlje, pa i za čitav svijet", kazao je on.

Ruski predsjednik je rekao da je saradnja Rusije i SAD samo po "vojnoj liniji" nedovoljna i istakao da je potreban zajednički rad na podsticanju snaga u Siriji da se postigne političko rješenje.

Putin je rekao da je Rusija predlagala da se u Moskvi održi međunarodni susret o Siriji i da je on predložio i upućivanje veće delegacije u Vašington, koju bi predvodio premijer Dmitrij Medvedev.

"Za sada odgovora nema", kazao je Putin, dodajući da bi u toj delegaciji bili oficiri na nivou zamjenika načelnika Generalštaba i predstavnici obavještajnih službi.

"Ako hoćemo efikasno da djelujemo, treba taj posao prevesti na ozbiljan, konkretan nivo", reako je predsjednik Rusije, naglašavajući da je podjednako važno raditi zajedno i sa zemljama regiona - Turskom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom.

Potrebno je, kako je istakao, vidjeti kako se na antiterorističkom kolesjeku mogu graditi odnosi sa Turskom, koja je zabrinuta zbog "kurdskog faktora" i "borbe protiv terorizma".

"Shvatamo te zabrinutosti i nesumnjivo smo spremni da ih uvažimo tokom zajedničkog rada", kazao je Putin i dodao da sada postoje kontakti na nivou ministarstava odbrane, ali da je i sa Turskom potrebna saradnja i na političkom nivou.

Ruski predsjednik je, takođe, rekao da operaciju ruske vojske u Sirji ne treba povezivati sa privrednom saradnjom sa drugim zemljama.