Sirijski pobunjenici: Amerika nam šalje novo oružje

Arapski borci su dio novog saveza u kome su i kurdske Jedinice za narodnu odbranu (YPG), čije je formiranje objavljeno danas, pod imenom Demokratske snage Sirije, prenio je Rojters
6 komentar(a)
Pobunjenici, Sirija, Foto: Reuters
Pobunjenici, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 18:08h

Pobunjenici iz arapskih plemena u Siriji dobili su uvjeravanja Vašingtona da je na putu novo oružje koje će im pomoći da pokrenu zajedničku ofanzivu sa svojim kurdskim saveznicima u gradu Raki, koji drže džihadisti Islamske države, izjavio je danas portparol pobunjenika.

"Sastali smo se sa Amerikancima i ovo je odobreno i rečeno nam je da je ovo novo oružje, uključujući oružje visokog kvaliteta, na putu", rekao je Abu Muaz, portparol Fronta revolucionara Rake, grupe pobunjenika iz većinom arapskih plemena sa područja tog grada.

Arapski borci su dio novog saveza u kome su i kurdske Jedinice za narodnu odbranu (YPG), čije je formiranje objavljeno danas, pod imenom Demokratske snage Sirije, prenio je Rojters.

Kurdske snage, uz podršku arapskih pobunjenika, protierale su ranije ove godine ekstremiste IS sa većih djelova teritorije sjeverne Sirije.

Bonus video: