Fajsal o izvještaju o ubistvu Kašogija: CIA nije najviši standard istinitosti ili tačnosti

Princ Al-Fajsal, bivši šef saudijske obavještajne službe i nekadašnji ambasador u SAD, naveo je da je nepouzdan bio izvještaj CIA, objavljen uoči američke invazije 2003. na Irak, u kojem je bilo zaključeno da Irak posjeduje hemijsko oružje
1 komentar(a)
Turki al-Fajsal, Foto: Beta-AP
Turki al-Fajsal, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.11.2018. 09:50h

Saudijski princ Turki al-Fajsal rekao je da sumnja u izvještaj CIA prema kojem je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija u oktobru u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

"CIA nije nužno najviši standard istinitosti ili tačnosti u procjeni situacija. Primjeri toga su brojni", rekao je al-Fajsal novinarima u Abu Dabiju, prenosi Rojters.

Princ Al-Fajsal, bivši šef saudijske obavještajne službe i nekadašnji ambasador u SAD, naveo je da je nepouzdan bio izvještaj CIA, objavljen uoči američke invazije 2003. na Irak, u kojem je bilo zaključeno da Irak posjeduje hemijsko oružje.

To je, kaže on, bila netačna procjena koja je dovela do rata sa hiljadama ubijenih ljudi i dodao da ne razumije zbog čega se CIA ne sudi u SAD.

"To je moj odgovor na njihove procjene ko je kriv i ko nije i ko je i šta uradio u konzulatu u Istanbulu", zaključio je Al Fajsal.

Saudijski novinar Džamal Kašogi je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu radi pribavljanja dokumenata za svoje vjenčanje.

Iz konzulata novinar nije izašao, a Rijad je prvo tvrdio da ne zna šta je sa Kašogijem, a kasnije je priznao da je on ubijen.

CIA smatra da je saudijski prestolonaslednik naložio ubistvo Kašogija.

Bonus video: