Nobela za mir dobio Kvartet za nacionalni dijalog

"Mislim da je Nobelov komitet pažljivo razmotrio i da je uradio pravu stvar - nagradio je dobru borbu i ohrabrio dalje mudre aktivnosti", izjavio je Valensa
50 pregleda 0 komentar(a)
Nobel, Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Nobel, Nobelova nagrada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2015. 11:31h

Tunižanski Kvartet za nacionalni dijalog je ovogodišnji je laureat Nobelove nagrade za mir.

Nagradu su dobili za “ odlučnu podršku izgradnji pluralističek demokratije u Tunisu poslije Jasmin revolucije 2011”.

Kvartet čine četiri ključne organizacije tuniskog civilnog društva - Opšti sindikat, Konfederacija industrije, trgovine i rukotvorina, Liga za ljudska prava i Advokatska komora.

Poslije “arapskog proljeća” u Tunisu 2011, Kvartet je utro put za mirni dijalog između građana.

Nobelova nagrada za mir je velika pobjeda za Tunis, čija je mlada i još nestabilna demokratija preživjela dva napada ekstremista ove godine, u kojima je poginulo 60 ljudi, ocjenjuje agencija AP.

Generalni sekretar sindikata UGTT Husin Abasi, koji je imao veliku ulogu u izgradnji demokratije u Tunisu, izjavio je da ta grupa nije očekivala nagradu.

"To je nagrada za više od dvije godine napora koje je kvartet uložio kada je zemlja bila u opasnosti na svim frontovima", kazao je Abasi.

Odluku je saopštila Kaci Kulman Five, čelnica norveškog Nobelovog komiteta.

"Grupa je uspostavila alternativan, mirni politički proces u vrijeme kada je zemlja bila na ivici građanskog rata", navedeno je u obrazloženju komiteta.

Evropski zvaničnici su pozdravili odluku.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker naveo je na Tviteru da "poslije posjete Tunisu u martu ove godine, razumije i poštuje izbor" Norveškog Nobelovog komiteta.

Dodejljivanje nagrade "ukazuje na put za izlazak iz kriza u regionu", navela je dana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Dodjeljivanje Nobelova nagrada za mir kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu pokazuje kojim putem treba krenuti da bi se izašlo iz kriza u regionu, a to su nacionalno jedinstvo i demokratija", navela je Mogerini na Tviteru.

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom izjavila je da je Kvartet zaslužio nagradu i da je Tunis jedan od rijetkih primjera uspjeha poslije Arapskog proljeća, dodajući da se nada da će nagrada inspirisati druge zemlje koje se bore s reformama.

"Dug je i težak proces demokratskih reformi u zemlji koja je bila u tako teškoj situaciji, ali Tunis je sve uradio kako treba i to je urađeno uz aktivnu podršku civilnog društva", rekla je Valstrom.

Odluka je "odlična", izjavio je danas portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Šteffen Zajbert.

"Zaslužena nagrada je nagrada za zalaganje za demokratiju, za zalaganje za ideju da ljudi koji su se oslobodili diktatorskog režima zaslužuju bolje od nove diktature”, rekao je Zajbert.

Bivši predsjednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa izjavio je danas da ovogodišnja dodjela nagrade predstavlja pohvalu aktivnostima i ohrabrenje za nastavak "mudrog djelovanja" u Tunisu.

"Mislim da je Nobelov komitet pažljivo razmotrio i da je uradio pravu stvar - nagradio je dobru borbu i ohrabrio dalje mudre aktivnosti", izjavio je Valensa.

On je dodao da demokratski proces u Tunisu nije završen i da su takve nagrade važne jer se time ponovo potvrđuje da se čine ispravne stvari.

Valensa, koji je Nobelovu nagradu za mir dobio 1983. godine, rekao je da je pomogao grupi kada je posjetio Tunis 2011. i podijelio svoje iskustvo iz političkih reformi u Poljskoj. Valensa je predvodio sindikat Solidarnost koji se 1980-ih borio protiv komunizma u Poljskoj.

Ove godine je predloženo 276 ličnosti za Nobelovu nagradu za mir. Institut Alfreda Nobela nikad ne otkriva imena sa spiska.

Među favoritima su bili papa Franjo, Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog naoružanja (ICAN), njemačka kancelarka Angela Merkel...

Nobelovu nagradu za mir prošle godine su podijelili pakistanska djevojčica Malala Jusafzai i indijski borac za dječija prava Kalaš Satjarti.

Dodjeljuje se od 1901. godine pojedincu ili organizaciji za napore u cilju "zbližavanja naroda, ukidanja ili smanjenja stajaće vojske, kao i za organizaciju i promovisanje mirovnih pregovora".

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovječanstvu.

Nagrada se uručuje 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Pojedinačna nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka na osam miliona švedskih kruna. Ukoliko ima više dobitnika za jednu nagradu, laureati dijele novčani dio priznanja.

Bonus video: