SAD ne sarađuju sa Rusijom u borbi protiv Islamske države

Rusija je u utorak obavijestila SAD da je Moskva spremna da nastavi razgovore kako bi osigurala da avioni te dvije zemlje ne ometaju jedni druge u Siriji, rekli su danas američki vojni zvaničnici
3 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ešton Karter, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.10.2015. 14:48h

Američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je danas da koalicija predvođena SAD nije pristala da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država i da saradnja nije moguća sve dok Moskva nastavlja da sprovodi vazdušne udare na druge mete.

Sedinjene Američke Države će obavljati osnovne, tehničke razgovore sa Rusijom u naporima da se osigura bezbjednost letova u Siriji i "to sve", rekao je Karter u Rimu, na zajedničkoj konferenciji sa ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti.

Karter je kazao da SAD nisu spremne da sarađuju na strategiji Rusije, koju je opisao kao "tragično manjkavu".

"Oni nastavljaju da gađaju mete koje nisu ISIL (Islamska država)", istakao je on dodajući da SAD smatraju da je to "fundamentalna greška".

Rusija je u utorak obavijestila SAD da je Moskva spremna da nastavi razgovore kako bi osigurala da avioni te dvije zemlje ne ometaju jedni druge u Siriji, rekli su danas američki vojni zvaničnici. Zamjenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov rekao je, međutim, da razgovori treba da budu mnogo širi u odnosu na zahtjev Pentagona.

Karter je ranije u utorak kazao da ruske vođe treba odmah da stupe u kontakt sa Pentagonom da ponovo razgovaraju o vojnim operacijama Moskve u Siriji.

On je rekao da SAD čekaju na drugi sastanak sa Rusijom o tome kako izbjeći nesrećne slučajeve ili loše proračune u sve prometnijem vazdušnom prostoru iznad Sirije dan pošto je NATO osudio Rusiju za "neodgovorno ponašanje" zbog toga što je dozvolila da njeni borbeni avioni pređu u turski vazdušni prostor.

Bonus video: