Ruski borbeni avioni opet iznad Turske

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da ne želi da sukob u Siriji pretvara u krizu između Rusije i NATO, kao ni u rusko-turski spor
80 pregleda 45 komentar(a)
Ruski avion, Foto: Reuters
Ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2015. 09:48h

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ponovo upozorilo ruskog ambasadora u Ankari, zbog toga što su ruski borbeni avioni ponovo narušili turski vazdušni prostor.

Ruski avioni su dva puta, tokom vikenda, ušli u turski vazdušni prostor, a nepoznati MIG-29 je uznemiravao turski avion u ponedeljak, navela je turska vojska, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Turska otvorena za ideju o sastanku sa predstavnicma ruske vojske u Ankari, kako bi razmotrili mjere da se izbjegne ponavljanje prekršaja.

Turska će i dalje na narušavanje svog vazdušnog prostora, gledati kao na prijetnju, ali rusku ponudu da se sastanemo i razgovaramo o tom pitanju, ocjenjujemo pozitivno, saopštio je danas portparol vladajuće partije AK Omer Čelik.

"Rusija je prijatelj, ali ako se upadi nastave, to nećemo doživljavati kao prijateljsko ponašanje", kazao je on.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da ne želi da sukob u Siriji pretvara u krizu između Rusije i NATO, kao ni u rusko-turski spor.

Davutoglu je dodao da s druge strane, Turska, kao članica alijanse, neće praviti kompromise oko sigurnosti svojih granica i vazdušnog prostora.

On je naveo da su samo dva od 57 ruskih vazdušnih udara u Siriji pogodili Islamsku državu, dok su ostali bili usmereni na "umerenu opoziciju".

Bonus video: