Zarada Pepsika premašila očekivanja

Dobri rezultati su ostvareni zahvaljujući podizanju cijena i smanjenju troškova, ali je Pepsiko suočen s problemom jakog dolara i problemima u Venecueli gdje njegovo poslovanje trpi posljedice hiperinflacije
53 pregleda 1 komentar(a)
Pepsi, Foto: Shutterstock
Pepsi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2015. 16:57h

Profit kompanije Pepsiko (PepisCo), koja proizvodi gazirano piće Pepsi kao i mnoga druga pića i grickalice, i pored pada u odnosu na prošlu godinu premašila je očekivanja u trećem tromjesečju.

Dobri rezultati su ostvareni zahvaljujući podizanju cijena i smanjenju troškova, ali je Pepsiko suočen s problemom jakog dolara i problemima u Venecueli gdje njegovo poslovanje trpi posljedice hiperinflacije.

Pepsiko je za 2015. povećao predviđenu zaradu navodeći rezultate do kraja trećeg tromjesečja, mada je u tom kvartalu imao profit od 533 miliona dolara dok je u istom periodu prošle to bilo nešto preko dvije milijarde dolara.

U Sjevernoj Americi Pepsiko je povećao prodaju grickalica za 0,5 odsto, što je s većim cijenama povećalo prihode od prodaje za dva odsto. Prodaja pića je povećana za tri odsto, ali je s povećanem cijena zarada povećana za pet odsto. Povećanju prodaje pića je doprinio porast od skoro 10 odsto za negazirana, dok su gazirana zabilježila pad od 1,9 odsto.

Direktorka Pepsika Indra Nuji rekla je da se industrija pića pomjera od gaziranih ka negaziranim pićima, među kojima su i hladni čajevi.

"Mislim da je fokusiranje samo na gazirana pića stvar prošlosti", rekla je Nuji.

Zarada Pepiska je po jednoj akciji 1,35 dolara, što je za devet centi bolje nego što je Vol strit očekivao, pa je vrijednost akcije Pepsika na berzi i prije njenog otvaranja danas porasla za 2,39 odsto.

Bonus video: