Američke kompanije drže u inostranstvu 2,1 bilion dolara dobiti

Studija, koju su objavile dvije neprofitne organizacije, pokazuje i to da gotovo tri četvrtine kompanija s Fortuneove liste 500 najvećih američkih kompanija po prihodima ima podružnice u poreskim utočištima, kao što su Bermudi, Irska, Luksemburg i Holandija
0 komentar(a)
Vašington, Kapitol, Foto: Beta/AP
Vašington, Kapitol, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.10.2015. 13:32h

Najvećih 500 američkih kompanija drži više od 2,1 bilion dolara akumulirane dobiti u inostranstvu kako bi izbjegle oporezivanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a ako povuku taj novac u zemlju, moraće da plate 620 milijardi dolara poreza.

Studija, koju su objavile dvije neprofitne organizacije, pokazuje i to da gotovo tri četvrtine kompanija s Fortuneove liste 500 najvećih američkih kompanija po prihodima ima podružnice u poreskim utočištima, kao što su Bermudi, Irska, Luksemburg i Holandija.

Najviše, 181 milijardu dolara, u inostranstvu drži tehnološki div Apple, i to u tri podružnice. Ukoliko pokuša da vrati taj novac u SAD, moraće platiti poreze u iznosu od 59,2 milijarde dolara, prenosi Biznis.ba.

Konglomerat General Electric (GE) drži u 18 podružnica u inostranstvu 119 milijardi dolara, a slijedi softverski div Microsoft sa 108 milijardi dolara u pet podružnica, dok najveća svjetska farmaceutska kompanija Pfizer u 151 podružnici u inostranstvu drži 74 milijardi dolara.

"Najmanje 358 kompanija ili gotovo 72 odsto s liste Fortune 500 najvećih, imalo je podružnice u poreskim utočištima na kraju prošle godine. Ukupno su imale najmanje 7,62 hiljade podružnice", navodi se u studiji Centra za poresku pravdu i Fonda za istraživanje javnog interesa.

Kompanije s liste Fortune500 drže više od 2,1 bilion dolara akumulirane dobiti u inostranstvu kako bi izbjegle plaćanje poreza u SAD-u, pri čemu njih 30 drži 1,4 bilion dolara, ili 65 odsto ukupnog iznosa, navodi se u studiji.

Procjenjuje se da bi 57 kompanija sa te liste trebalo da plate 184 milijarde dolara poreza u SAD-u da novac ne drže u inostranstvu.

U studiji se navodi i da te kompanije u inostranstvu plaćaju oko šest odsto poreza, dok bi u SAD-u porez platile po stopi od 35 odsto.

"Kongres može i trebalo bi da preduzme snažne poteze kako bi spriječio kompanije da koriste poreska utočišta, što bi povratilo pravednost u poreski sistem, smanjilo deficit i poboljšalo djelovanje tržišta", zaključuje se u studiji.

Bonus video: