Novi detalji masakra na koledžu u Oregonu

Merser je kod sebe imao šest pištolja, pancir i pet okvira s mecima, dok je u apartmanu u kome je živio s majkom policija pronašla još sedam komada vatrenog oružja i veću količinu municije
58 pregleda 0 komentar(a)
Kris Harper Merser, Foto: Beta/AP
Kris Harper Merser, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2015. 11:55h

Naoružani napadač koji je ubio profesora engleskog jezika i osam studenata na jednom koledžu u američkoj državi Oregon, pohađao je taj predmet, saopštili su američki zvaničnici.

Novi detalji masakra na koledžu Ampakua, u kome je 10 ljudi ubijeno, uključujući napadača, a devet ranjeno, otkrivaju da se jedan od preživjelih, koji je u napadu ranjen, suprotstavio napadaču i tako možda spriječio da broj žrtava bude veći.

Napadač, koji je ubijen u akciji policije, identifikovan je kao Kristofer Harper-Merser (26) i pohađao je predmet pisanja na kome se u četvrtak dogodio masakr, prenio je Rojters.

On je kod sebe imao šest pištolja, pancir i pet okvira s mecima, dok je u apartmanu u kome je živio s majkom policija pronašla još sedam komada vatrenog oružja i veću količinu municije.

Predstavnik američkog Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv saopštio je da je svo oružje kupljeno legalno.

Preokupacija Harper-Mersera vatrenim oružjem datira od 2012. ili 2013. kada je pokušao da se upiše na privatnu akademiju za obuku vatrenim oružjem, ali je odbijen.

On je ušetao u svoju učionicu, ubio profesora pucnjem u glavu, a zatim naredio kolegama da ustanu i kažu da li su hrišćani, a potom pucao u njih.

Intervencija jednog od studenata, Krisa Minca (30), veterana američke vojske koji je služio u Iraku, možda je bila ključna u sprječavanju većeg broja žrtava.

Kada je napadač krenuo ka susjednoj učionici, Minc je pokušao da ga spriječi, drekla je Mincova bivša devojka Džejmi Skiner i majka njegovog šestogodišnjeg sina.

"Napadač nije uspio da uđe u učionicu jer ga je Kris spriječio", kazala je on i dodala da je Minc hospitalizovan sa obje slomljene noge i sedam rana od metka.

Izvještač TV mreže NBC, pozivajući se na izvore iz policije, objavio na Tviteru da je napadač u učionici ostavio poruku "na više stranica, ispunjenu mržnjom" dok CNN navodi da ona pokazuje netrpeljivost prema Afroamerikancima.

Vlasti su otkrile malo informacija o napadaču i njegovim motivima, a predstavnik policije na konferenciji za novinare nije želio da komentariše izvještaje o poruci.

Harper-Merser, koji se na jednoj društvenoj mreži predstavio da je "miješane rase", rođen je u Velikoj Britaniji, a u SAD je došao kao dječak.

U američku vojsku prijavio se 2008. godine, ali je otpušten poslije mjesec dana jer nije ispunio administrativne standarde, pokazuje vojna dokumentacija.

Koledž Ampkua se nalazi u gradu Rozeburg, koji ima oko 20.000 stanovnika i nalazi se 418 kilometara južno od Portlanda, najvećeg grada savezne države Oregon.

Pored masakra u Oregonu, koji je najsmrtonosniji u protekle dvije godine, samo ove godine u SAD su zabilježene 293 masovne pucnjave, pokazuju podaci sa veb sajta koji te incidente bilježi.

Bonus video: