Novi talas od nekoliko hiljada izbjeglica u Preševu

Kolona izbjeglica iz Sirije, Avganistata, Iraka... preko miratovačkog polja se tokom prepodneva sliva u Prešvo, a aktivsti Crvenog krsta, uz pomoć volontera i predstavnika međunarodnih organizacija uspjevaju da podijele svima pomoć
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2015. 12:14h

Novi talas izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja i danas je nastavio da dolazi u Preševo gdje je, u posljednjih 24 sata, po podacima nadležnih, obezbeđena pomoć za nekoliko hiljada muškaraca, žena i djece.

Kolona izbjeglica iz Sirije, Avganistata, Iraka... preko miratovačkog polja se tokom prepodneva sliva u Prešvo, a aktivsti Crvenog krsta, uz pomoć volontera i predstavnika međunarodnih organizacija uspjevaju da podijele svima pomoć.

"Mnogo njih i dalje dolazi..., a kolona se kreće preko Miratovca tako da je u poslednjih 24 sata stiglo šest do sedam hiljada ljudi, a možda i više", rekao je Tanjugu sekretar lokalnog Crvenog krsta Ahmet Haljimi.

On je istakao i da aktivisti Crvenog krsta uspjevaju svima da izađu u suret i pomognu i da je kompletna situacija pod kontrolom.

"Crveni krst je spreman i za zimu i svima ćemo pružiti pomoć kao i do sada...., a ušli smo i u program obezbjeđivanja kontejnera za smještaj", rekao je Haljimi.

Do Prihvatnog centra u Preševu izbjeglice iz Makedonije stizu preko miratovačkog polja gdje je formiran privremeni kamp sa šatorima za šmještaj i pružanje prve pomoći izbjeglicama.

Stižu svakodnevno u grupama - od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se tu zadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i sjevernim granicama Srbije.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji kao i pripadnici policije obavljaju veliki posao oko registracije.

Taj Centar je otvoren 8. jula, a izbjeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

I u Miratovcu, mjestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbjeglice dobijaju prvu pomoć.

Po ranije saopštenim podacima, kroz Privremeni centar u Prešvu dnevno prođe više od 1200 osoba iz Sirije, Iraka, Avganistana... ali je dosta njih koji tu uopšte i ne svraćaju već nastavljaju put ka Beogradu.

Izbjeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad, Negotin i Bosilegrad, ali u znatno manjem broju.

Na putu do sjevernih granica Srbije , sa Hrvatskom i Mađarskom za izbeglice su otvoreni i privremeni centri u Šidu i Somboru gdje dolazi mnogo manje ljudi nego u Prešavo kao i privremeni kamp u Kanjiži.

Krajnji cilj izbjeglica su uglavnom Njemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

Galerija

Bonus video: