Turska i koalicioni partneri Rusiji: Stop napadima na sirijsku opoziciju

U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Njemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju "dalju eskalaciju" konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma, prenio je Rojters
8 komentar(a)
Sirija, Rusija napad, Foto: Twitter
Sirija, Rusija napad, Foto: Twitter
Ažurirano: 02.10.2015. 09:26h

Turska i njeni partneri u koaliciji protiv Islamske države, predvođenoj SAD, pozvali su Rusiju da obustavi napade na sirijsku opoziciju.

Oni su uputili poziv Moskvi da se fokusira na borbu protiv islamskih militanata.

U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Njemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju "dalju eskalaciju" konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma, prenio je Rojters.

"Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom nagomilavanja ruske vojne opreme u Siriji i posebno vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koji su rezultovali civilnim žrtvama, a nisu bili usmjereni protiv ID", navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je juče izjavio da tvrdnje da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji poginuli civili predstavljaju "informacioni napad".

Odluka zvanične Moskve da se ove sedmice uključi u rat u Siriji vazdušnim udarima kao vidom podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, kao i sve veće vojno prisustvo Rusije u Iranu, moglo bi da označi prekretnicu u konfliktu u kojem sada učestvuje većina svjetskih vojnih sila, ocjenjuje Rojters.

Bonus video: