Sirijski pobunjenici: Vazdušni udari Rusije produžiće rat

"Ovi vazdušni udari će, kao prvi korak, produžiti život ratu", rekao je Bašar al-Zubi, koji komanduje jednom od najvećih pobunjeničkih grupa koja se bori na jugu Sirije u sklopu Slobodne sirijske armije (FSA)
63 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Rusija napad, Foto: Twitter
Sirija, Rusija napad, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.10.2015. 12:28h

Jedan istaknuti komandant sirijskih pobunjenika ocijenio je danas da će vazdušni udari Rusije u Siriji, kao podrška predsjedniku Bašaru al-Asadu, uticati na produžetak rata u toj državi i pozvao arapske zemlje da pobunjenike snabdjevaju protivazdušnim oružjem.

"Ovi vazdušni udari će, kao prvi korak, produžiti život ratu", rekao je Bašar al-Zubi, koji komanduje jednom od najvećih pobunjeničkih grupa koja se bori na jugu Sirije u sklopu Slobodne sirijske armije (FSA).

"Kao drugi korak, oni će proširiti ekstremizam, pošto kada rat postane globalan protiv sirijskog naroda, on neće ustuknuti od svojih ciljeva, i stvoriće se plodno tlo za privlačenje stranih boraca da se bore protiv Rusa", rekao je Zubi, na čelu Armije Jarmuk, koja je dio FSA, prenio je Rojters.

Rusija je u srijedu izvela prve vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji.

Peskov: Napade koordinišemo sa sirijskim snagama

Rusija koordiniše odabir meta svojih napada na teroriste u Siriji sa oružanim snagama te zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je podsjetio da će Moskva pružati podršku sirijskoj armiji u borbi protiv zabranjene terorističke grupe "Islamske države" i ostalih terorističkih i ekstremističkih grupa.

On je potvrdio agenciji TASS da postoji lista takvih terorističkih organizacija.

"Te organizacije su veoma poznate. Naravno, mete su identifikovane u koordinaciji sa sirijskim oružanim snagama", rekao je Peskov.

Portparol je istakao da operaciju ruskih vojnih snaga u Siriji u potpunosti finansira Moskva.

Na pitanje da li je ruski predsjednik Vladimir Putin zadovoljan kako protiče ova operacija, Peskov je rekao da je o tome još rano govoriti, prenosi Rojters.

Libanska televizija: Ruski avioni ponovo gađali položaje u Siriji

Ruski avioni bombardovali su danas pobunjeničke pozicije u Siriji, uključujući ruralne oblasti u blizini grada Džisr al-Šugur na sjeverozapadu zemlje, pod kontrolom pobunjeničke alijanse među kojima je i ogranak Al-Kaide, grupa Nusra Front, javila je televizija al-Majaden sa sjedištem u Libanu.

Avioni su izveli najmanje 30 udara a meta je bila "Osvajačka armija", navodi ta televizija naklonjena sirijskoj vladi, dodajući da su na meti bile militantne snage.

Televizija je još javila da su na meti napada bile oblasti u provinciji Idlib, uključujući planinski region Zavija, kao i oblasti u provinciji Hama dalje prema jugu.

Televizija "Orijent njuz" prosirijske opozicije, javila je da su ruski avioni pogodili pobunjeničke pozicije u oblasti Hama.

Osvajačka armija je napredovala na sjeverozapadu Sirije, zajedno sa drugim pobunjeničkim grupama od maja, i osvojila grad Idlib i Džisr al-Šugur od vladini snaga, napredujući prema obalskim djelovima zemlje, prenio je Rojters.

Rusija je juče počela vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Rusija: SAD godinu bez rezultata u Siriji

Ruski ambasador Aleksandar Orlov izjavio je da je Moskva intervenisala godinu dana nakon što SAD i partneri nisu uspjeli da vazdušnim napadima pobijede ID.

"Vidjeli smo da ova koalicija djeluje u Siriji godinu dana, 5.000 vazdušnih napada je izvedeno, a Islamska država je i dalje tamo", kazao je Orlov, ambasador u Francuskoj.

Rusija tvrdi da su meta njenih vazdušnih napada u Siriji isti teoriristi koji su na meti napada SAD i odbacuje optužbe Vašingtona da ruska vojska nije uspjela da koordiniše napade, tvrdeći da te ocjene predstavljaju "rat dezinformacija", javlja AP.

Orlov je ocijenio da bi Sirija mogla da bude spremna za "slobodne izbore " u roku od jedne godine.

Rusko Ministarstvo odbrane je u sredu saopštilo da su njegovi avioni uništili osam položaja pripadnika Isamske države, ne navodeći njihove precizne lokacije.

Orlov je rekao da su u pitanju objekti Islamske države i Nusra fronta, ogranka Al Kaide u Siriji, i da su ruski avioni pružili vazdušnu podršku sirijskim kopnenim snagama.

Rusija je u srijedu počela vazdušne napade u Siriji. Pojedini američki zvaničnici izrazili su sumnju da su na meti ruskih vazdušnih udara i teritorije na kojima se ne nalaze islamski teroristi, a sirijski opozicioni aktivisti tvrde i da je u tim napadima bilo i civilnih žrtava. "Već neko vrijeme postoji određeni rat dezinformacijama i svako svakoga pokušava da diskredituje", kazao je Orlov.

Fabijus: Sarađivaćemo sa Rusijom ako se ispune tri uslova

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa Rusijom i drugim državama u borbi protiv Islamske države u Siriji, ali pod tri uslova, koji uključuju okončanje nasilja protiv sirijskih civila i odlazak predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Fabijus je, pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija juče rekao da napredak mora da podrazumijeva "pregovore na široj osnovi ka političkoj tranziciji koja ne bi podrazumijevala održavanje na vlasti sirijskog dželata".

Treći uslov za saradnju s drugim državama je "apsolutna jasnoća" o tome protiv koga se zemlje bore, dodao je Fabijus.

On je naveo da je Rusija podelila članicama Savjeta bezbjednosti nacrt rezolucije kojom se poziva na usklađene globalne napre u borbi protiv terorizma u Siriji, prenio je AP.

Rezolucijom se pozivaju sve zemlje da odgovore na pojačane terorističke prijetnje i djelovanja na Bliskom istoku i Sjeveru Afrike.

U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, osuđuju se grupa Islamska država, al-Kaida i njen sirijski ogranak Al-Nusra front, kao i druge grupe, za nastavljanje terorističkih akcija.

Anketa: Većina Rusa protiv oružanih dejstava u Siriji

Većina Rusa je protiv oružanih dejstava u Siriji, ali smatra da Moskva treba da podržava sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, pokazuju rezultati ankete nezavisnog Levada centra.

Anketa je pokazala da je sve manje Rusa neutralno u odnosu na sirijski sukob. Prije dvije godine, polovina onih koji prate događaje u Siriji nisu podržavali ni sirijsko rukovodstvo, ni opoziciju, a 29 odsto je bilo na strani Asada. Sada je broj neutralnih za 11 odsto manji (39 odsto), a Asada podržava 36 odsto Rusa.

Na pitanje da li odobravaju politku Kremlja prema Siriju, oko 40 odsto je odgovorilo da odobrava i podržava u cjelini, dok suprotno mišljenje ima 11 odsto anketiranih. Svaki treći Rus se uopšte ne bavi politikom Rusije prema Siriji.

Aleksej Graždankin iz Levada centra ocjenjuje da za većinu Rusa sirijski sukob i situacija oko njega ne predstavljaju veliki interes za Ruse.

Velika većina, 69 odsto, smatra da Rusija ne treba da pruža direktnu vojnu podršku, odnosno da šalje vojsku, dok je za slanje 14 odsto anketiranih.

Kada je riječ o pomoći Siriji, najveći dio smatra da treba pružati političku i diplomatsku podršku - 67 odsto, kao i humanitarnu pomoć - 55 odsto.

Povodom vojno-tehničke pomoći, mišljenja Rusa su podijeljena, 43 odsto smatra da rusko rukovodstvo treba da konsultuje i naoružava sirijske kolege, a protiv takve pomoći je 41 odsto.

"Većina Rusa je protiv oružanih dejstava", rekao je Graždankin.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1600 ispitanika, od 18. do 21. septembra 2015. godine, prije nego što je Rusija započela vazdušne udare na Siriju.

Bonus video: