UJEDINJENE NACIJE

Abas: Palestina zaslužuje puno priznanje

Abas je ocijenio da oni koji žele mir i bore se protiv terorizma moraju početi rješenjem palestinskog pitanja, koje je "početak i kraj", optuživši Izrael da radi na uništenju rješenja o dvije države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2015. 17:51h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas istakao je danas, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, da Palestina zaslužuje puno članstvo i priznanje kao država u tom svjetskom tijelu.

Abas je to rekao uoči ceremonije podizanja palestinske države ispred jsedišta UN, prvi put, uz zastave 193 zemlje članice.

"Palestina, koja je država posmatrač u Ujedinjenim nacijama, zaslužuje puno priznanje i puno članstvo," rekao je on.

Palestinski lider apelovao je na "one zemlje koje još nisu priznale Palestinu, da to učine".

Generalna skupština UN glasala je 10. septembra da se istaknu zastave Palestine i Vatikana - zemalja koje imaju status posmatrača.

Rezoluciju su podržalo 119 zemalja, sa 45 uzdržanih i osam protiv, uključujući Australiju, Izrael i SAD, podsjeća AFP.

Abas je svoje obraćanje započeo optužujući Izrael da nanosi štetu svetim mjestima islama i hrišćanstva i pozvao da se to zaustavi, prije nego što je isuviše kasno.

On je takođe kritikovao Izrael što širi jevrejska naselja na okupiranim teritorijama i što drži Pojas Gaze pod blokadom.

"Mi ne možemo prihvatiti status kvo," rekao je Abas i optužio Izrael što ne čini ništa protiv napada jevrejskih naseljenika na Palestince.

Abas je ocijenio da oni koji žele mir i bore se protiv terorizma moraju početi rješenjem palestinskog pitanja, koje je "početak i kraj", optuživši Izrael da radi na uništenju rješenja o dvije države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine.

On je podsjetio da je okupacija palestinskih teritorija trebalo da se okonča još 1999. godine na osnovu izraelsko palestinskih sporazuma, ali ih je Izrael sve prekršio, kako je naglasio.

Izraelska strana nastavlja da krši sporazume, tvrdi Abas i najavljuje da Palestinska uprava zbog toga "ne može biti i dalje vezana tim sporazumima s Izraelom".

On je pozvao Izrael da preuzme svoju odgovornost kao okupaciona sila jer je situacija neizdrživa.

Posmatrači prilika ocijenili su Abasov govor kao očekivan, bez mnogo iznenađenja koje je najavljivao ovih dana.