Zaplijenjeno oružje za koje se vjeruje da je iz Irana

Saudijska Arabija i njena koalicija strahuju da Iran aktivno pomaže jemenskim pobunjenicima, poznatim kao Huti, kako bi obezbijedio uporište na Arabijskom poluostrvu
0 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2015. 16:25h

Brod koji je nezakonito prevozio oružje, za koje se vjeruje da je iz Irana, presreli su prošle nedjelje u blizini južnog dijela Arabijskog poluostrva pripadnici pomorskih snaga, saopštila je danas američka mornarica ističući da nije registrovan ni u jednoj državi.

Prema ranije objavljenom saopštenju koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv jemenskih šiitskih pobunjenika, Iran je koristio brod za isporuku oružja pobunjenicima.

Američka mornarica saopštila je da je prilikom pretresa broda utvrđeno da nije formalno registrovan ni u jednoj zemlji, mada se čini da dolazi iz Irana. Najveći dio oružja bačen je u more, međutim određeni broj je zadržan zbog dalje analize.

Sudijska koalicija saopštila je da je osujetila pokušaj krijumčarenja oko 240 kilometara jugoistočno od luke Salala u Omanu, za koji je navela da se dogodio dan ranije u odnosu na američke podatke.

Saudijska Arabija i njena koalicija strahuju da Iran aktivno pomaže jemenskim pobunjenicima, poznatim kao Huti, kako bi obezbijedio uporište na Arabijskom poluostrvu, navodi agencija AP.

Iran priznaje da pruža političku podršku pobunjenicima, međutim odbacuje tvrdnje da ih direktno snabdeva oružjem.

Bonus video: