Lavrov: ID može da proizvede oružje za masovno uništenje

Lavrov je zatražio da se IS uključi na listu antiterorističkih sankcija kao poseban predmet i ocijenio da je situacija na Bliskom istoku u posljednjih godinu dana toliko pogoršana da je region na ivici opstanka
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2015. 17:30h

Ekstremisti Islamske države posjeduju komponente za proizvodnju oružja za masovno uništenje, upozorio je danas na zasijedanju Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“U velikim oblastima Sirije i Iraka stvorena je Islamska država (ID) - ekstremistička kvazi država kojom upravlja efikasan represivni aparat, koja ima stabilne izvore prihoda, dobro opremljenu vojsku i elemente oružja za masovno uništenje”, rekao je Lavrov, prenijela je “Raša tudej”.

On je rekao svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova svjetskih sila, da njegova zemlja predložiti nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koji će pomoći u borbi protiv terorističkih organizacija.

Lavrov je zatražio da se IS uključi na listu antiterorističkih sankcija kao poseban predmet i ocijenio da je situacija na Bliskom istoku u posljednjih godinu dana toliko pogoršana da je region na ivici opstanka.

“Akumulacija kriza dovela je do tačke gdje možemo da govorimo o uništenju političke mape regiona”, ocijenio je Lavrov i dodao da je svako kašnjenje u rješavanju ovog problema kontraproduktivno sa stanovišta efikasnosti UN u djelovanju protiv terorizma.

Sšef ruske diplomatije predstaviće danas SB UN predlog rezolucije “sa naglaskom na koherentne anti-terorističke akcije na bazi normi i principa međunarodnog prava”.

Lavrov je takođe rekao da je Moskva obavijestila zapadne države o početku vazdušnih napada na pripadnike IS.

Lavrov je izjavio da je Rusija spremna da "stvori kanale komunikacije kako bi osigurala maksimalno efikasnu borbu", navodeći da Iran, Rusija, Saudijska Arabija, Turska, Egipat, Jordan, Katar, SAD, pa čak i Kina, imaju važne uloge u rješavanju sukoba u Siriji.

"Mi tražimo kolektivno dogovoren pristup uz podršku Savjeta bezbjednosti", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Rusija je danas potvrdila da je na poziv režima Bašara el Asada počela napade na položaje Islamske države.

Sirijski opozicioni aktivisti: Poginulo 16 civila

Sirijski opozicioni aktivisti saopštili su da je 16 civila poginulo u jednom gradu za koji je sirijski vojni zvaničnik rekao da je bio meta napada ruskih aviona.

Grupa lokalnih aktivista u gradu Talbiseh u provinciji Homs je navela da je u napadima poginulo najmanje 16 civila i da je među njima bilo dvoje djece.

Komandant umjerene pobunjeničke grupe Tadžamu alezah, koju podržavaju SAD, rekao je da su avioni gađali zgradu u kojoj se nalazi ta grupa u gradu Latamna u centralnoj provinciji Homs.

Komandant Džamil el Saleh je rekao za jedan sirijski portal da su ruski avioni pogodili štab te grupe, ali nije naveo štetu.

Rusija je danas saopštila da je počela vazdušne napde u Siriji na položaje Islamske države.

Sirija: Pobunjenici koje podržava SAD tvrde da su ih napali ruski avioni

Sirijska pobunjenička grupa koju podržavaju SAD saopštila je danas da su ruske vazduše snage napale njene položaje u centralnom dijelu Sirije.

Ta grupa poznata kao Tadžamu alezah na Twitteru je navela da "iskorjenjivanje terorizma izgleda da počinje" s napadima na njenje položaje kod grada Hama.

Pobunjenici nijesu naveli detalje napada niti kako znaju da su ih napali ruski avioni.

SAD su opremale i obučavale umerene sirijske pobunjeničke grupe, ali su većinu njih suzbili islamski ekstremisti.

Rusija je danas potvrdila da je na poziv režima Bašara el Asada počela napade na položaje Islamske države.

SAD žele komunikaciju sa Rusijom zbog vazdušnih napada u Siriji

Američki ministar odbrane Eš Karter osoblju ministarstva je naložio da razgovaraju s ruskim zvaničnicima kako bi se obezbijedilo da se vazdušne operacije SAD i Rusije međusobno ne ometaju u Siriji, izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk.

Kuk je rekao da zasad nije poznato kada bi ti razgovori mogli početi, niti ko će u njima učestvovati.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruski avioni počeli napade na položaje Islamske države u Siriji.

BBC je prenio da je neimenovani američki odbrambeni zvaničnik rekao da je predstavnik Rusije u Bagdadu jutros obavijestio ambasadu SAD da će ruski vojni avioni početi misije protiv Islamske države u Siriji i zatražio da američki avioni tokom tih misija izbjegavaju sirijski vazdušni prostor.

Bonus video: