SAD promijenile priču: "Asad ne mora da ode odmah, već u razumnom vremenu"

Ipak, američki državni sekretar je rekao da Asad mora da ode. "Zato što dok je Asad tamo, mir je jednostavno nedostižan. Tačka", rekao je Džon Keri
2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2015. 11:57h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su SAD promijenile poziciju o sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i da više ne insistiraju na njegovom hitnom odlasku, već su saglasni sa njegovim "dirigovanim" odlaskom u "razumnom vremenu".

"Potrebna nam je mirna tranzicija, upravljana tranzicija, kako ne bi bilo straha od odmazde, gubitka života, osvete", rekao je Keri za Si-En-En (CNN), zalažući se za promjenu rukovodstva u "razumnom vremenu" u okviru planskog prelaznog perioda.

Ne ulazeći u detalje, Keri je rekao da bi Asadov prebrz odlazak izazvao unutrašnju eksploziju koja bi Siriju lišila mira.

Ipak, kako je rekao, Asad mora da ode.

"Zato što dok je Asad tamo, mir je jednostavno nedostižan. Tačka", rekao je američki državni sekretar.

Keri je, takođe, rekao da je aktivno uključivanje Rusije u sirijsku krizu "prilikom" za SAD za rješavanje krize, ali da bi se Moskva mogla naći u "komplikovanoj" situaciji zbog prisustva u Siriji.

Prema njegovim riječima, ukoliko Rusija stane na stranu Asada, Irana i Hezbolaha, imaće "vrlo ozbiljan problem" sa sunitskim zemljama u regionu i mogla bi postati meta sunitskih džihadista.

Keri je rekao da se ne može dostići političko rješenje bez uključivanja sunita u proces.

Američki predsjednik Barak Obama se prekjuče u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN založio za dalju borbu protiv terorističke organizacije Islamska država, ali i tranziciju koja ne bi uključivala sirijskog predsjednika, i osudio je zemlje koje podržavaju lidere poput Asada, koga je optužio za ubijanje djece.

Bonus video: