Obama ponovio: Da bi porazili Islamsku državu, Asad mora da ode s vlasti

"U Siriji, za pobjedu nad Islamskom državom, vjerujem, treba novi vođa", rekao je Obama na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, prenio je AFP
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2015. 07:08h

Američki predsjednik Barak Obama ponovio je da predsjednik Sirije Bašar al-Asad mora da ode s vlasti ako treba da bude poražena teroristička organizacija Islamska država.

Dan nakon što se sukobio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tome kako razriještiti sirijsku krizu, Obama je juče u Ujedinjenim nacijama održao sastanak o borbi protiv terorizma i govorio o vazdušnoj kampanji protiv Islamske države u Iraku i Siriju.

"U Siriji, za pobjedu nad Islamskom državom, vjerujem, treba novi vođa", rekao je Obama na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, prenio je AFP.

Rusija je na taj sastanak poslala svog diplomatu nižeg ranga, nakon što je Putin u govoru pozvao na širu koaliciju u borbi protiv Islamske države, u kojoj bi bila uključena i sirijska armija.

Obama je rekao da su SAD spremne da rade s Rusijom i Iranom "u pronalaženju političkog mehanizma koji bi omogućio početak tranzicionog procesa".

SAD već dugo insistiraju da Asad mora da ode s vlasti, ali Obama nije izričito rekao da li bi sirijski vođa mogao da bude uključen u tranziciju pri čemu bi imao prelaznu ulogu.

Obama se i prekjuče u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN založio za dalju borbu protiv Islamske države, ali i tranziciju koja ne bi uključivala sirijskog predsjednika, i osudio je zemlje koje podržavaju lidere poput Asada, koga je optužio za ubijanje djece.

Bonus video: