Obama: Borba protiv Islamske države će potrajati

Govoreći u svojstvu predsjedavajućeg samita svjetskih lidera o borbi protiv terorizma, na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, Obama je upozorio da će borba protiv Islamske države potrajati
5 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2015. 18:08h

Predsednik SAD Barak Obama obećao je da će obezbijediti sva potrebna sredstva - vojna, obvještajna i ekonomska - da bi se nanio poraz Islamskoj državi

On je, međutim, priznao da je ta ekstremistička grupa već uhvatila korijen u Siriji i Irku, da je žilava i da nastavlja da širi svoje teritorije.

Govoreći u svojstvu predsjedavajućeg samita svjetskih lidera o borbi protiv terorizma, na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, Obama je upozorio da će borba protiv Islamske države potrajati.

"U više navrata sam ponavljao, za naš pristup će biti potrebno vrijeme. Ovo nije jednostavan zadatak", rekao je Obama, dodajući da je optimista da će ta Islamska država biti poražena.

"Ovo je dugoročna kampanja. Ne samo protiv ove konkretne mreže, već protiv njene ideologije", dodao je američki predsjednik.

Kao odraz neslaganja Moskve i Vašingtona o sukobu u Siriji i prije svega o ulozi predsjednika Bašara el Asada, kojeg Rusija podržava, Moskva je na današnji samit poslala delegaciju nižeg ranga, predvođenu zamjenikom ambasadora u UN Evgenijem Zagajnovim.

Rusija će sjutra, u svojstvu ovomjesečnog predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti, i sama biti u UN domaćin skupa o borbi protiv ekstremizma. Suprotno stavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji smatra da je Asadov režim najbolja odbrana od Islamske države, Obama je i danas ponovio da pobjeda nad tom grupom zahtijeva "novog (sirijskog) lidera i inkluzivnu vladu koja će ujediniti sirijski narod u borbi protiv terorista".

Učesnici samita su, jedan za drugim, ponavljali potrebu hvatanja u koštac sa ekstremizmom, koji jordanski kralj Abdulah Drugi nazvao "najvećom kolektivnom prijetnjom našeg vremena".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da najnoviji podaci svjetske organizacije govore o sedamdesetpostotnom porastu broja stranih boraca iz više od 100 zemalja u zonama sukoba.

On je naglasio da su bezbjednosne i kontraterorističke mjere ključne, ali da je potrebno i više od toga, uključujući i napor da se dopre do mladih ljudi. "Drustvene mreže su ključne. Moramo ponuditi protivtežu očaravajućim pjesmama sirena koje nude avanturu, ali donose horor - i koje obećavaju smisao, a donose još veću bijedu", rekao je Ban.

Bonus video: