RJEŠAVANJE SVJETSKIH PROBLEMA

Obama: Predvodim najjaču vojsku, spreman sam da upotrijebim silu ako zatreba

"Svijet ne može da stoji po strani dok Rusija krši integritet i suverenitet Ukrajine. Ukoliko ne bude posljedica za rusku aneksiju Krima, to bi se moglo dogodigi bilo kojoj zemlji u UN", rekao je Obama, prenosi AP
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2015. 17:33h

Američki predsjednik Barak Obama kazao je danas da je spreman da upotrijebi silu ako je potrebno da bi se na miran način riješili svjetski problemi.

"Predvodim najjaču vojsku za koju je svijet ikada znao. Neću oklijevati da zaštitim moju zemlju i naše saveznike koristeći i silu kada bude neophodno", rekao je Obama u Ujedinjenim nacijama, a prenosi CNBC.

Obama je dodao da ipak vjeruje da se svjetske nacije neće vratiti starim načinima rješavanja problemakonfliktima i prinudama.

Obama istakao i da su SAD spremne da rade zajedno sa Rusijom i Iranom na prevazilaženju krize u Siriji, ali je ponovio da buduće rješenje ne može da znači povratak na predratni "status kvo", odnosno vlast Bašara al Asada.

Obama se u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN založio za dalju borbu protiv terorističke organizacije Islamska država, ali i tranziciju koja ne bi uključivala sirijskog predsjednika, i osudio je zemlje koje podržavaju lidere poput Asada, koga je optužio za ubijanje djece.

Argument da bi alternativa daljoj podršci Asadu bila "sigurno još gora", nije rješenje, ocenio je Obama, aludirajući na stav Rusije uoči susreta sa ruskim predsjednikom Putinom kasnije tokom dana.

U govoru na Generalnoj skupštini UN američki predsjednik je ujedno branio zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

"Svijet ne može da stoji po strani dok Rusija krši integritet i suverenitet Ukrajine. Ukoliko ne bude posljedica za rusku aneksiju Krima, to bi se moglo dogodigi bilo kojoj zemlji u UN", rekao je Obama, prenosi AP.

Ruski državni mediji, prema njegovim riječima, opisuju aktuelne dogadaje kao primjer povratka Rusije, što je stav koji dijele mnogi američki političari misleći da je došlo vrijeme novog Hladnog rata.

"Međutim, to nije istina," smatra Obama. "Ukrajinci su više nego ikad zainteresovani da budu uz Zapad, a SAD ne žele da izoluju Rusiju, već da se Rusija diplomatski angažujue na način da omogući Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti".

Obama je upozorio članice UN na rizike, ukoliko ne budu zajedno radile na rješavanju svjetskih problema.

"Sedam decenija od osnivanja posao UN je nedovršen", rekao je američki predsjednik, upozorivši da "opasni aktuelni rizici vode u jedan mračniji, neuređeniji svijet".

On je govorio o liderima koji misle da snažnije države treba da nametnu volju slabijima i da prva pojedinaca nijesu važna, a da se red mora nametati silom.

"Zemlje se ne mogu vratiti na stari put sukoba i zastrašivanja, a ako ne budemo radili zajedno i efikasnije, svi ćemo trpjeti posljedice",rekao je Obama.