Sukob Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al-Aksa

U Jerusalimu je i ranije ovog mjeseca bilo sukoba izraelske policije i Palestinaca
1 komentar(a)
palestina, Foto: Reuters
palestina, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2015. 10:13h

Palestinci su se sukobili sa izraelskom policijom pošto su se zatvorili u džamiji u Starom gradu Jerusalima, bacajući na njih dimne bombe i kamenje tokom današnjeg velikog jevrejskog praznika Sukot.

Policija je saopštila da su se mladi demonstranti zabarikadirali u džamiji Al-Aksa uprkos naređenju da je ulaz dozvoljen samo muškarcima starijim od 50 godina, dok je svim ženama dozvoljen ulaz bez obzira na starost. Izrael je uveo zabranu zbog ranijih sukoba uglavnom s mladim Palestincima.

Portparolka policije Luba Samri izjavila je da su Palestinci prošle noći unjeli kamenje u džamiju.

Ona je rekla da je policija pokušala da pregovara sa muslimanskim vjerskim tijelom Vakfom (Waqf) koje upravlja svetilištem, međutim razgovori su propali pa je policija ušla u džamiju da oduzme "opasne predmete" koji bi mogli da naude ljudima.

Agencija AP prenjela je da su među Palestincima kružile glasine da Jevreji planiraju da preuzmu sveto mjesto, što je izazvalo nemire.

U Jerusalimu je i ranije ovog mjeseca bilo sukoba izraelske policije i Palestinaca.

Svetilište u Starom gradu Jerusalima smatra se najsvetijim mjestom judaizma, a to je i treće najsvetije mjesto islama. Tu se nalaze džamija Al-Aksa i čuvena, zlatom optočena Kupola stijene.

Uzvišenje Hramova gora u centru Jerusalima jedno je od naspornijih pitanja u izraelsko-palestinskom konfliktu, jer obje strane polažu pravo na nju.

Bonus video: