Obama i Putin se sastaju u Njujorku

"Posmatramo dijela, ne samo riječi. O Ukrajini dijela su rijetko slijedila riječi. Međutim, o iranskom nuklearnom pitanju Rusija je ispunila svoje obaveze i imala konstruktivnu ulogu", rekao je Ben Rouds, bliski Obamin savjetnik
78 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2015. 06:35h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD Barak Obama danas će na margini Generalne skupštine UN održati bilateralan sastanak, njihov prvi zvanični susret za više od dvije godine, a očekuje se da će razgovarati o sirijskom pitanju, vrlo osjetljivom za obje zemlje.

Oni će se prije toga odvojeno obratiti Generalnoj skupštini UN, a njihov sastanak predviđen je za kasno popodne.

Putin koga je Zapad držao po strani zbog ukrajinskog sukoba, ponovo je ušao u centar pažnje povodom rata u Siriji koji je poslije četiri i po godine u novoj, komplikovanijoj fazi.

Dok je Rusija znatno ojačala svoje vojno prisustvo u Siriji, rasporedila trupe i avione u jednom od uporišta režima, Putin je najavio da pokušava da sa zemljama Bliskog istoka donese zajedničku platformu za borbu protiv ekstremističke vojske Islamske države.

Zatečena ruskom diplomatskom inicijativom, Bijela kuća je potvrdila da će biti neodgovorno ne pokušati dijalog sa šefom Kremlja i da će prema njemu imati pragmatičan pristup, od slučaja do slučaja.

"Posmatramo dijela, ne samo riječi. O Ukrajini dijela su rijetko slijedila riječi. Međutim, o iranskom nuklearnom pitanju Rusija je ispunila svoje obaveze i imala konstruktivnu ulogu", rekao je Ben Rouds, bliski Obamin savjetnik.

Dok se Zapad ne slaže o sudbini sirijskog predsjednika Bašara al Asada, Moskva smatra da je ostanak Asada na vlasti jedini način da se okonča rat u kojem je poginulo više od 240.000 ljudi.

SAD godinama traže odlazak sirijskog predsjednika, ali su nedavno omekšale stav i prije nedjelju dana državni sekretar SAD Džon Keri je rekao da se o datumu odlaska Asada može pregovarati.

Vašington i oko šezdeset evropskih i sunitskih arapskih zemalja vode vojnu koaliciju koja izvodi udare iz vazduha na uporišta Islamske države u Siriji i Iraku.

Međutim, ekstremistička vojska je učvrstila položaje i privlači strane ekstremiste u svoje redove. Po "Njujork Tajmsu" koji se poziva na američke obavještajne izvore, blizu 30.000 stranih ekstremista je došlo u Siriju i u Irak od 2011. godine.

Što se tiče pitanja u kakvom će tonu biti sastanak Obama-Putin portptarol američkog predsjednika Džoš Ernest rekao je da "ne očekuje da će biti otvoreno neprijateljski", mada Obama "neće oklevati da istakne našu pravu zabrinutost oko ruskog stava u Ukrajini i drugdje u svjetu".

Danas će u sjedištu UN, pored Obame i Putina govoriti i iranski predsjednik Hasan Rohani što će biti prvo njegovo obraćanje svjetskoj javnosti od jula, kada je u Beču zaključen sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Svjetskim liderima obratiće se i francuski predsjednik Fransoa Oland, dan pošto je Francuska izvela prvi vazdušni napad na ekstremiste Islamske države u Siriji.

Galerija

Bonus video: