Francuski avioni bombardovali kamp Islamske države, Oland najavio nove udare

Oland je novinarima u UN ukratko govorio o vojnoj akciji, pošto je ranije danas iz Pariza saopšteno da je Francuska počela prve vazdušne napade u Siriji u borbi protiv te terorističke organizacije
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2015. 15:39h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da je šest francuskih aviona gađalo i uništilo jedan kamp za obuku Islamske države u Siriji i najavio nove vazdušne udare narednih sedmica "ukoliko to bude neophodno".

"Francuska je jutros u Siriji gađala kamp za obuku IS koji je bio pretnja za bezbednost naše zemlje", rekao je Oland novinarima u Ujedinjenim nacijama, govoreći o napadu na kamp blizu Deir al-Zora.

Ekstremistička grupa je planirala napade na nekoliko država, uključujući Francusku, naveo je Oland, a meta je identifikovana u ranijim izviđačkim letovima i zahvaljujući informacijama koalicionih snaga na čelu sa SAD.

Oland je kazao da je kamp uništen bez civilnih žrtava, u kratkom obraćanju novinarima nakon što je vest o vazdušnim udarima saopštena iz Pariza.

Francuske vlasti su ranije u toku dana saopštile da su po prvi put izvele vazdušne udare na položaje IS u Siriji, u skladu sa svojom odlukom da prošire kampanju bombardovanja džihadista u susednom Iraku.

U saopštenju kancelarije francuskog predsednika se navodi da su u udarima pogođeni ciljevi identifikovani tokom izviđačkih misija provedenih tokom poslednje dve nedelje, prenela je agencija AFP.

Operacija "borbe protiv terorističke pretnje" IS je izvedena u koordinaciji sa regionalnim partnerima, navodi se u kratkom saopštenju.

Francuski vojni avioni su do sada izvodili vazdušne udare na položaje IS u Iraku.

Bonus video: