Češka vojska pomaže Mađarskoj da izgradi ogradu

Češki ministar odbrane Martin Stropnjicki apelovao je da Evropljani prestanu da se prepucavaju međusobno već da preduzmu konkretne mjere da upravljaju prilivom izbjeglica već u početnoj fazi, da EU obezbijedi granice i konačno sastavi spisak bezbjednih zemalja
52 pregleda 0 komentar(a)
Bodljikava žica, Mađarska, Foto: Reuters
Bodljikava žica, Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2015. 12:07h

Češka vojska će sredinom oktobra poslati Mađarskoj 20 vojnika, poljsku kuhinju i tehniku kao pomoć za izgradnju ograde na granicama.

U toku su i pregovori o tome da vojske država Višegradske grupe zajednički postave i finansiraju jedan sabirni centar, tzv. hotspot koji Evropska unija planira na periferiji Unije na izbjegličkim trasama.

"Evropa zaista nije globalni Djeda Mraz", kazao je u intervjuu koji objavljuje današnje Pravo češki ministar odbrane Martin Stropnjicki i naglasio da ma kako mu se ne sviđaju ograde i zidovi, ima razumijevanja za Mađarsku što je u sadašnjoj situaciji pribjegla takvom rješenju.

Češki vojnici, ukupno do 50 njih, uz vojni materijal i tehniku, ostaće u Mađarskoj maksimalno dva mjeseca, pošto na toliko može da ih pošalje vlada bez odobrenja parlamenta.

Stropnjicki je izjavio da češka armija ima spremnih do 2.600 vojnika koje bi poslala u mješovite patrole sa policijom na češke granice ukoliko bi se trase migracije promijenile i povele i preko Češke, a da će već sada zajedno sa policijom uvježbavati i intervencije protiv izbjeglica.

"Vojnici su prošli kurs intervencija u masi. Priprema je važna, zato što je to psihički vrlo zahtjevno, da u intervenisanju ne pretjeraju ili suprotno da ne budu bespomoćni. Pogledajte prizore kada su Mađari upotrijebili suzavac i vodene topove. Mađari jesu oštri ali ja sumnjam da su to uradili a da prije toga nijesu, minimalno jednom, a ja mislim da su bar tri puta preko megafona pozvali na engleskom - raziđite se jer ćemo upotrebiti vodeni top", kazao je Stropnjicki.

Češki ministar apelovao je da Evropljani prestanu da se prepucavaju međusobno već da preduzmu konkretne mjere da upravljaju prilivom izbjeglica već u početnoj fazi, da EU obezbijedi granice i konačno sastavi spisak bezbjednih zemalja.

"Nervira me kako je talas imigranata stihijski i to što odbijaju da se registruju. To samo povećava rizike po bezbjednost", kazao je Stropnjicki i dodao da prijetnja da će se sa izbeglicama u Evropu infiltrirati i teroristi trenutno nije velika ali da bi bilo naivno misliti da je nijema.

Stropnjicki je kazao da praktično ne postoji način da se spriječi Islamska država da vrbuje istinski očajne izbjeglice, porodice koje su uz takva stradanja prešle hiljade kilometara, došli u Evropu i umjesto u boljem životu obreli se u izbjegličkom logoru, ili izbjeglice u logorima u susjedstvu Sirije.

"Tokom dana NATO u Ostravi jordanski ambasador mi je kazao da u logorima kod njih ima već 1,5 milion izbjeglica, stiže po 100 ljudi dnevno. A Jordanaca ima šest miliona. Na pitanje kako sa tim izlaze na kraj odgovorio je da ako se za izbjeglice ne pobrine Jordan pobrinuće se Islamska država", rekao je Stropnjicki.

Bonus video: