U Finsku stiglo više od 15.000 izbjeglica

Prema riječima Simile, troškovi po jednom tražiocu azila u prihvatnom centru za izbjeglice iznose 15.000 eura godišnje
0 komentar(a)
Helsinki, Foto: Shutterstock
Helsinki, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2015. 11:46h

Prema podacima Migracione službe Finske, u tu zemlju je ove godine stiglo više od 15.000 izbjeglica, saopštio je predstavnik te službe Juha Simila, dodajući da bi pri ovom tempu njihov broj do kraja 2015. mogao da dostigne između 30 i 50 hiljada.

"Ako se pogleda broj pristiglih posljednjih dana, ispostavlja se da stiže 600 ljudi dnevno", rekao je on za finsku TV "Ile" (Yle).

Prema riječima Simile, troškovi po jednom tražiocu azila u prihvatnom centru za izbjeglice iznose 15.000 eura godišnje.

U tu sumu uključene su plate radnicima centra, troškovi za njegovo održavanja i materijalni dodatak izbjeglicama.

Ove sedmice ta služba navela je da su svi centri za prihvat izbjeglica puni, a vlasti hitno traže nova mjesta za prihvat.

TV "Ile" je juče izvijestila da će jedan od najvećih punktova za smještaj tražioca azila u Finskoj, sa predviđenih 450 mjesta, biti centar za prihvat izbeglica u Henali, otvoren juče po hitnom postupku, biće jedan, navodi ta TV.

Oni uglavnom u Finsku stižu iz Švedske i registrovani su u centru Tornio u Laponiji, na granici sa Švedskom.

Kada se saznalo da će u bivšu kasarnu "Henala" biti smješteni tražioci azila iz centra Tornio prilikom dolaska jednog od autobusa sa izbjeglicama počela je akcija protesta i migrante je kod kapije bivšeg vojnog garnizona dočekalo između 30 i 40 demonstranata.

TV je izvijestila da je grupa, uglavnom mlađih demonstranata, od kojih je jedan imao na sebi bijelu odoru karakterističnu za američku organizaciju "Kju kluks klan" koja zagovara superiornost bijele rase, gađala autobus kamenicama i petardama.

U autobusu je bilo 49 ljudi, uglavnom izbjeglica iz Iraka, uključujući i djecu i radnike Crvenog krsta.

U napadu niko nije povrijeđen, a jedan napadač je uhapšen.

Bonus video: