Iz Kine se odlilo rekordnih 141,6 milijardi dolara kapitala

Kineski premijer Li Kećijang ranije je kazao da će Vlada očuvati kurs juana na stabilnom, racionalnom i uravnoteženom nivou. On je poručio da je Kina lokomotiva rasta, a ne izvor rizika za svjetsku ekonomiju
0 komentar(a)
Peking, Foto: Shutterstock
Peking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2015. 07:03h

Odliv kapitala iz Kine u avgustu je bio najveći otkad se mjeri i iznosio je 141,6 milijardi dolara, što analitičari povezuju s devalvacijom juana i pokazateljima koji ukazuju na usporavanje kineskog ekonomskog rasta.

U julu je iz Kine povučeno 124,6 milijardi dolara, a pojačan odliv analitičari pripisuju odluci o devalvaciji juana koju je kineska centralna banka donijela 11. avgusta, kao i statističkim podacima koji upućuju na usporavanje privrede, prenosi SEEbiz.

“Odliv kapitala privremena je reakcija tržišta”, smatra vođa istraživanja i statistike Narodne banke Kine, Šeng Sunčžen i dodaje da vjeruje da će slabljenje juana biti kratkoročno.

Kineski premijer Li Kećijang ranije je kazao da će Vlada očuvati kurs juana na stabilnom, racionalnom i uravnoteženom nivou. On je poručio da je Kina lokomotiva rasta, a ne izvor rizika za svjetsku ekonomiju.

Početkom septembra Peking je donio niz mjera za ublažavanje odliva kapitala iz zemlje, na talasu nestabilnosti finansijskih tržišta, pri čemu su cijene kineskih akcija oštro pale. Jedna od tih odluka, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, je odluka centralne banke o povećanju obaveznog depozita na terminske ugovore za juan.

The Wall Street Journal smatra da tim potezom velike finanaijske institucije, kao što su Bank of China i China Citic Bank, žele da ojačaju unutrašnju kontrolu nad velikim valutnim poslovima korporativnih klijenata.

Kineske kompanije trenutno mogu da razmjenjuju juan za devize samo za posebne potrebe, među kojima su plaćanje uvoznih roba i finansiranje investicija van zemlje.

Sprovođenje tih mjera, koje su dizajnirane kako bi ublažile posljedice devalvacije juana, pod pojačanim je nadzorom finansijskih regulatora koji su zajedno s pravosudnim tijelima pooštrile borbu protiv ilegalnih valutnih transakcija prema inostranstvu.

Bonus video: