Obama dočekao papu u Bijeloj kući

Papu su u vazdušnoj bazi Endrus kod Vašingtona dočekali Obama sa suprugom Mišel i ćerkama, kao i potpredsjednik SAD Džo Bajden sa svojom porodicom
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2015. 16:02h

Predsjednik SAD Barak Obama priredio je u Bijeloj kući zvaničan doček papi Franji koji je doputovao u višednevnu posjetu SAD.

Papu su u vazdušnoj bazi Endrus kod Vašingtona dočekali Obama sa suprugom Mišel i ćerkama, kao i potpredsjednik SAD Džo Bajden sa svojom porodicom.

Na južnom travnjaku Bijele kuće papu je dočekalo 15.000 zvanica, među kojima su hrišćanske, muslimanske, hinduističke, budistidističke i druge vjerske vođe kao i ljudi koji nisu povezani sa vjerskim organizacijama, i koji "visoko cijene papu i njegovu poruku", navela je Bijela kuća.

Neki Jevreji neće biti prisutni pošto se obilježava jevrejski verski praznik Jom Kipur. Okupljenima će se kratko obratiti predsjednik Obama i papa, a zatim će njih dvojica imati bilateralan sastanak.

Nekoliko minuta prije dolaska pape u Bijelu kuću predsjednik Obama je poslao preko tvitera poruku dobrodošlice na papin tviter nalog Pontifex. On je rekao da su papine poruke ljubavi, nade i mira bile inspiracija za sve.

Papa je ukazao na hitnost zajedničke borbe protiv klimatskog zagrijavanja. "Gospodine predsjedniče, smatram ohrabrujućim da promovišete inicijativu za smanjenje zagađenja vazduha. Prihvatajući hitnost toga, i meni izgleda jasno da su klimatske promjene problem koji više ne može biti ostavljen nekoj budućoj generaciji", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve i istakao je da je sada "kritičan trenutak u našoj istoriji". Klimatske promjene su jedna od tema oko kojih se Obama i papa Franja slažu, mada republikanci koji su većina u američkom Kongresu blokiraju mnoge Obamine inicijative u tom smislu. Papa je takođe pozvao na zaštitu vjerskih sloboda i nazvao to "jednim od najdragocjenijih tekovina Amerike".

Vozio se automobilm propizvedenim u Kragujevcu

Poglavalar Rimokatoličke crkve papa Franjo je automobilom Fiat 500 L, koji se proizvodi u Kragujevcu, došao iz američke vazduhoplovne baze u Vašingtonu u diplomatsku misiju Vatikana u srcu Vašingtona.

Papu su juče u vozilu Fiat 500 L ulicama Vašingtona, gdje su ga pozdravili građani prijestonice, ispred i iza pratila dva ogromna džipa u povorci vozila.

Agencija AP je javila da je korišćenjem skromnijeg automobila papa istakao svoju jednostavnost i konzervativizam, kao i odbijanje potrošačkog načina života.

Prvu veče u SAD papa Franjo će provesti u Apostolskoj nuncijaturi u Vašingtonu, gdje se zadržao nekoliko minuta da pozdravi građane koji su ga tu dočekali.

Papa će se danas sastati sa predsjednikom SAD Barakom Obamom koji ga je lično dočekao na aerodromu iskazavši mu tako veliku čast, a u četvrtak će se obratiti američkom Kongresu.

Papa Franjo je došao u prvu posjetu SAD, a iz aviona kojim je sletio u američku vazduhoplovnu bazu "Endruz", automobilom Fiat 500 L došao je nešto prije 17 sati po lokalnom vremenu.

Galerija

Bonus video: