Fico: Dok sam je premijer u Slovačkoj neće biti izbjeglica po kvotama

Fico je optužio Evropsku komisiju i zemlje koje su glasale za kvote da su besmisleno izazvale razdor u veoma osjetljivom pitanju
9 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.09.2015. 18:57h

Slovačka je spremna da se upusti u pravnu bitku sa Evropskom unijom zbog mehanizma kvota za relokaciju izbeglica koji su usvojili danas u Briselu velikom većinom na glasanju a ne konsezusom ministri unutrašnjih poslova.

Slovački premijer Robert Fico poručio je u Briselu - "dok sam ja premijer u Slovačkoj neće biti kvota".

"Radije ću dopustiti proceduru za slučajeve kršenja pravila protiv Slovačke nego da se složim sa tim šta diktira Brisel", kazao je večeras Fico na zasijedanju Odbora za evropska pitanja u slovačkom parlamentu.

Fico je optužio Evropsku komisiju i zemlje koje su glasale za kvote da su besmisleno izazvale razdor u veoma osjetljivom pitanju.

"Biće žestoka rasprava o tome šta se desilo. Obavezujuća preraspodjela završiće blamažom", kazao je Fico i dodao da će se današnja odluka ministara unutrašnjih poslova sasvim sigurno bitno odraziti na atmosferu sjutrašnjeg vanrednog samita šefova država i vlada EU u Briselu.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak i njegov češki kolega Milan Hovanec kazali su danas medijima u Briselu da su i Češka i Slovačka spremne da današnju odluku ospore na sudu.

"Kvote neće funkcionisati i ne pomjeraju nas nikuda u rješavanju izbegličke krize. Kvote su samo mamac varalica za javnost u onim zemljama koje su krajnji cilj izbjegličkog talasa" poručio je u saopštenju povodom glasanja u Briselu o kvotama i češki premijer Bohuslav Sobotka.

Dalje korake protiv kvota češki premijer razmotriće sjutra sa koalicionim partnerima u vladi.

Bonus video: