Han: Balkanske države ne mogu biti žrtve neslaganja unutar EU

Kao komesar za susjedsku politiku i proširenje staram se da balkanske države ne budu žrtve naših teškoća u EU, jer one već podnose veliki teret dolaska izbjeglica”, rekao je Han, a prenosi Al Džazira Balkans
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2015. 15:57h

Balkanske države ne mogu biti žrtve neslaganja unutar Evropske unije, izjavio je uoči ministarskog sastanka u Briselu evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han, istakavši da se protivi delegiranju problema drugima.

“Važno je da svih 28 članica EU preuzmu odgovornost i pravičan udio ne prebacujući ga drugima. To je naš problem. Zemlje sa Zapadnog Balkana su dio evropskog kontinenta, ali EU mora prije svega interno da pronađe rješenje. Protivim se delegiranju problema drugima. Kao komesar za susjedsku politiku i proširenje staram se da balkanske države ne budu žrtve naših teškoća u EU, jer one već podnose veliki teret dolaska izbjeglica”, rekao je Han, a prenosi Al Džazira Balkans.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije danas će se sastati u Briselu kako bi ponovo razmatrali proširenje kvota o raspodjeli tražilaca azila u 28 država članica. Sjutra će na tu temu biti održan i samit lidera EU.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev je, u izjavi novinarima pred sam početak sastanka, rekao da Francuska želi da do večeras sa evropskim partnerima postigne dogovor kako bi se što prije primijenile zajedničke mjere koje će svjedočiti o humanosti, odgovornosti i spremnosti EU da se izbjeglička kriza riješi.

Predlog Francuske je, kako je naveo, da budu uspostavljeni centri za prijem i razvrstavanje migranata i izbjeglica, da bude uspostavljen mehanizam njihovog vraćanja u zemlje iz kojih dolaze, kao i da budu ojačane vanjske granice EU, uz znatno osnaživanje mehanizma Frontexa.

Bonus video: