Opasnost širenja ekstremizma na internetu

Islamska država se, kad su socijalni mediji u pitanju, razvila u silu jer na više jezika i na različitim platformama širi propagandu, nasilje, govor mržnje i vrbuje nove regrute
2 komentar(a)
ISIS online, Foto: Shutterstock
ISIS online, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2015. 10:29h

Internet i društvene mreže su izuzetno efikasan način za širenje propagande i eksremizma, rečeno je danas na panelu o zaštiti privatnosti u digitalnoj eri, drugog dana konferencije OEBS u Varšavi.

Učesnici su takođe istakli da je Islamska država trenutno najaktivnija teroristička organizacija na društvenim mrežama.

Islamska država se, kad su socijalni mediji u pitanju, razvila u silu jer na više jezika i na različitim platformama širi propagandu, nasilje, govor mržnje i vrbuje nove regrute.

Iz Evropske fondacije za demokratiju upozoravaju da takav način komunikacije zabrinjava naročito u situaciji u kojoj je ogroman broj izbJeglica sa Bliskog istoka na putu kroz Evropu.

Međutim, u svIJetu postoje i druge terorističke organizacije koje su prepoznale mogućnost širenja svoje propagande preko interneta.

Zato je važno da kompanije koje vode društvene mreže, poput Tvitera, Fejsbuka i drugih, nađu način da spriječe širenje ekstremističkih i terorističkih ideologija.

Na panelu je rečeno i da se zakoni i pravila koja se odnose na ljudska prava u digitalnoj eri mijenjaju sporije nego što je to slučaj sa tehnologijom, ali da se ljudska prava i zaštita privatnosti moraju poštovati i na internetu.

Iz američke Fondacije elektronskih granica navode da pojedinci više ne dijele samo sadržaj informacije kad, recimo, pošalju mejl, već se sad ostavljaju tragovi i gde je ta osoba bila.

“Ti mali tragovi prave profile života pojedinaca. Ranije smo pisali pisma u svojoj kući, a sada kad uradimo selfi i postavimo ga na klaud, to je dostupno svima”, navela je Katica Rodrigez iz te fondacije.

Budući da je internet u posljednjoj dekadi postao najjače oruđe za izražavanje, primanje i razmjenu mišljenja i informacija, odgovarajuća zašita prava na slobodu izražavanja jedan je od najvažnijih pitanja u oblasti ljudskih prava, zaključeno je na panelu.

Dvonedjeljna godišnja konferencija o ljudskim pravima i demokratiji u organizaciji OEBS-ove Kancelarije za demokratske instutucije i ljudska prava, a glavne teme su zaštita ljudskih prava, sloboda izražavanja, ali i glavni izazovi sa kojima se zemlje članice OEBS suočavaju, poput krize u Ukrajini i migrantske krize.

Bonus video: