Izrael će zaposliti 20.000 kineskih radnika u građevinarstvu

Izraelska vlada je prije četiri godine odlučila da ne zapošljava strane radnike prije zaključivanja bilateralnih sporazuma sa zemljama odakle dolaze radnici
52 pregleda 0 komentar(a)
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2015. 13:38h

Izrael će zaposliti 20.000 kineskih radnika u građevinarstvu kako bi smanjio cijene nekretnina, izjavio je danas u Jerusalimu izraelski premijer Benjamin Netanjahu iako se tome protivi pravobranilaštvo.

"Dolazak oko 20.000 kineskih radnika u sektoru građevinarstva u cilju ubrzane izgradnje stambenih jedinica je neophodan i važan korak ka smanjenju cijena nekretnina", rekao je Netanjahu na redovnom, nedjeljnom sastanku izraelske vlade.

Pravni savjetnik vlade, Jehuda Vajnstajn protivi se toj mjeri.

Izraelska vlada je prije četiri godine odlučila da ne zapošljava strane radnike prije zaključivanja bilateralnih sporazuma sa zemljama odakle dolaze radnici.

Bez takvog sporazuma, strani radnici su uglavnom primorani da plate stotine a ponekad i hiljade dolara posrednicima kako bi dobili radnu dozvolu u Izraelu.

Do sada su kineski radnici dolazili u Izrael putem privatnih ugovora između izraelskih i kineskih kompanija.

Izrael i Kina tek su počele pregovore o sklapanju sporazuma koji bi se odnosio na ugovore o radu u tim zemljama.

U izraelskom građevinarstvu zaposleno je 216.000 ljudi od kojih 37.000 Palestinaca i 6.000 stranih radnika. Među tim stranim radnicima, ima 3.700 Kineza.

Bonus video: