Obama nominovao homoseksualca za visoku funkciju u Pentagonu

Krajem 2.000-ih godina, Faning je bio član administrativnog saveta Fonda za pobjedu gejeva i lezbijki (Gay Victory Fund), organizacije koja se bori za veće prisustvo LGBT osoba na svim vladinim nivoima
2 komentar(a)
Erik Faning, Foto: Reuters
Erik Faning, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2015. 09:47h

Američki predsjednik Barak Obama najavio je nominovanje Erika Faninga na mjesto sekretara kopnenih snaga koji će, ukoliko Senat odobri njegov izbor, postati prva otvoreno gej osoba na tako visokom položaju u Pentagonu.

Stručnjak za pitanja odbrane i nacionalne bezbjednosti, Faning je u posljednjih 25 godina obavljao razne dužnosti u Kongresu i Pentagonu.

"Erik donosi godine iskustva i izuzetne liderske sposobnosti", istakao je Obama juče u saopštenju.

Krajem 2.000-ih godina, Faning je bio član administrativnog saveta Fonda za pobjedu gejeva i lezbijki (Gay&Lesbian Victory Fund), organizacije koja se bori za veće prisustvo LGBT osoba na svim vladinim nivoima.

"Smatram da su ovakve organizacije veoma značajne, ali je ipak najvažnije da ljudi otvoreno žive svoju homoseksualnost", kazao je Faning u intervjuu koji je 2013. dao "Vošington blejdu", jednom od vodećih listova gej populacije u Americi.

Aktivisti ocjenjuju da je nominovanje osobe koja ne skriva svoju homoseksualnu orijentaciju značajan napredak u zaštiti prava LGBT osoba koje služe u američkoj vojsci.

Boravak Obame u Bijeloj kući ostaće posebno upamćen po ukidanju politike "ne pitaj, ne govori", po kojoj američkim vojnicima homoseksualcima dotad nije bilo dopušteno da otvoreno govore o svom seksualnom opredjeljenju.

Bonus video: