Kastro i Obama razgovarali o posjeti pape

Papa je odigrao ključnu ulogu u stvaranju uslova za tajne pregovore između Kube i SAD, između ostalog i pismima koja je tokom 2014. slao i Kastru i Obami
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2015. 07:58h

Kubanski i američki predsjednik, Raul Kastro i Barak Obama, razgovarali su telefonom o predstojećoj posjeti pape Franja dvijema zemljama i o novim propisima kojima se smanjuje trgovinski embargo prema Kubi, saopštila je kubanska vlada.

Predsjednici dviju zemalja su u razgovoru razmatrali i nedavno uspostavljene diplomatske odnose i sednicu Generalne skupštine UN 28. septembra, na kojoj obojica treba da govore, prenosi Rojters.

Predsjednik Raul Kastro je svom američkom kolegi iznio potrebu da se produbi domet nove američke regulative, kojom se umanjuju restrikcije u oblasti trgovine, putovanja i investiranja, kao i da se definitivno napusti politika blokade na dobrobit obje zemlje, navodi se u saopštenju.

Povodom posjete pape Franja, koja počinje danas, predsednici Kube i SAD su istakli papin doprinos novoj fazi bilateralnih odnosa između Havane i Vašingtona, ističe se u saopštenju kubanske vlade.

Papa je odigrao ključnu ulogu u stvaranju uslova za tajne pregovore između Kube i SAD, između ostalog i pismima koja je tokom 2014. slao i Kastru i Obami, što je doprinijelo ovogodišnjem obnavljanju diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Bonus video: