Iz Grčke u Makedoniju svakodnevno prelazi od 2.000 do 3.000 ljudi

Makedonski mediji prenose da je u toku jučerašnjeg dana, prema evidenciji na osnovu polazaka vozova iz Đevđelije, gdje u Makedoniju ulaze izbjeglice iz Grčke, do graničnog prelaza Tabanovce sa Srbijom prešlo oko 2.000 izbjeglica
0 komentar(a)
makedonija izbjeglice, Foto: Reuters
makedonija izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2015. 10:42h

Broj izbjeglica, u najvećoj mjeri iz Sirije ali i iz Iraka, Avganistana, Pakistana i sjevernoafričkih zemalja, koji u Makedoniju ulaze iz Grčke nije se smanjio nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom 15. septembra.

Iz Grčke u Makedoniju svakodnevno prelazi između 2.000 i 3.000 ljudi koji granicu prelaze u manjim grupama.

Makedonski mediji prenose da je u toku jučerašnjeg dana, prema evidenciji na osnovu polazaka vozova iz Đevđelije, gdje u Makedoniju ulaze izbjeglice iz Grčke, do graničnog prelaza Tabanovce sa Srbijom prešlo oko 2.000 izbjeglica.

Procjenjuje se da je još oko 500 njih taj put prešlo taksi vozilima.

Prema izvještajima makedonskog MUP-a 16. septembra u Đevđeliji je prijavljeno ukupno 1.871 izbjeglica koje su dobile dokumenta za put kroz Makedoniju.

Zbog velikog broja izbjeglica koje u Makedoniju ulaze iz Grčke u zemlji je od 21. avgusta na snazi krizno stanje koje je makedonska vlada proglasila 19. avgusta kada je na granici sa Grčkom došlo i do sukoba sa izbjeglicama a u graničnom pojasu kod Đevđelije je bilo uvedeno i vanredno stanje.

Poslanici u makedonskom parlamentu – Sobranju danas će se izjasniti da li da se krizno stanje u zemlji, koje je na snazi od 21. avgusta zbog velikog broja izbjeglica koje u Makedoniju ulaze preko Grčke, produži do 15. juna 2016. godine, kako glasi predlog odluke parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost.

Nakon uvođenja kriznog stanja u Makedoniji je formiran i krizni štab koji prati stanje sa izbjeglicama i makedonskoj vladi svakodnevno podnosi izvještaje.

Sve izbjeglice iz Makedonije u Srbiju ulaze bez problema, gde se registruju u prihvatnom centru u Preševu i u prihvatnom centru kod sela Miratovac u preševskoj opštini.

Bonus video: