Mađarska: Policija tukla i uhapsila novinare i reportere

"Izgledalo je mirno, ali odjednom je mađarska policija krenula na izbjeglice, a tukla je i nas novinare. Tada sam zadobio par udaraca pendrekom", javio je u program TVP prije hapšenja Taćik, kome su prvu pomoć zbog povrede glave ukazali mađarski ljekari
73 pregleda 0 komentar(a)
Mađarska, izbjeglice, policija, Foto: Reuters
Mađarska, izbjeglice, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 11:36h

Mađarski policajci napali su pendrecima i uhapsili u srijedu tokom intervencije protiv izbjeglica na granici sa Srbijom i reportera javne poljske televizije TVP Jaceka Taćika i optužili ga za nelegalni prelazak granice, javlja poljska TVP.info.

"Reportera TVP mađarska policija izvukla je iz mase i uhapsila uz optužbu da je nelegalno prešao granicu", rekao je danas poljskoj javnoj televiziji počasni konzul Poljske u Segedinu Karol Bjernacki koji je noćas prisustvovao saslušanju poljskog novinara.

Prethodno su u jednoj od intervencija protiv grupe izbjeglica, koja je na kordon bacala kamenice i razne predmete na graničnom prelazu Horgoš, policajci napali pendrecima i izvještača poljske televizije.

"Izgledalo je mirno, ali odjednom je mađarska policija krenula na izbjeglice, a tukla je i nas novinare. Tada sam zadobio par udaraca pendrekom", javio je u program TVP prije hapšenja Taćik, kome su prvu pomoć zbog povrede glave ukazali mađarski ljekari.

"Stajali smo jako blizu mađarske policije. U jednom trenutku izgubio sam kontakt sa Jacekom. Ne znam šta se dalje dešavalo, ali imao je u ruci mikrofon i vidjelo se jasno da je novinar", rekao je kamerman TVP Pavel Rolak.

Pretukli i uhapsili i slovačku novinarku

Mađarska policija je takođe u srijedu intervenišući protiv izbjeglica na granici sa Srbijom pretukla i uhapsila i slovačku reporterku Denjikan Timeu Bek i optužila je, kao i reportera poljske javne televizije TVP, da je ilegalno prešla mađarsku granicu.

"Sve se odigralo kada smo zajedno sa grupom ostalih novinara posmatrali kako masa izbjeglica pokušava da se probije na mađarsku stranu preko plota. Pomagala sam jednoj porodici da se digne sa zemlje kada su me napali policajci, počeli da udaraju pendrecima, vezali mi ruke i bacili me na zemlju", opisala je za Denjikan Bekova kako je uhapšena.

Prema riječima slovačke novinarke mađarski policajci su počeli vulgarno da je psuju i optužili su je da je ilegalno prešla u Mađarsku, iako su je oni vezanu odvukli na mađarsku stranu.

Nakon hapšenja usred nocí policija je prevezla u Segedin, gdje je tokom saslušanja u pritvoru srela i uhapšenog poljskog kolegu.

"Poljak je strašno krvario iz rane na glavi. Kada su ga konačno odveli u bolnicu da mu pruže pomoć morao je još previjanje da plati", kazala je Timea Bek.

Zbog hapšenja poljskog novinara već je kod madjarskih vlasti intervenisao šef poljske diplomatije Gžegož Shetina, dok je portparol slovačkog Ministarstva spoljnih poslova danas slovačkim medijima kazao da informacije o prebijanju i hapšenju slovačke novinarke tek proveravaju.

Mađarski policajci juče su tukli i ekipu RTS-a , snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu.

I švedska fotoreporterka pretučena na mađarskoj granici

Mađarska policija pretukla je fotoreporterku švedskog lista Ekspresen, Meli Eterson Elafi koja je sa srpsko-mađarsko granice izvještavala o izbjegličkoj krizi.

Glavni urednik lista Tomas Matson rekao je da je policija fotoreporterku udarala palicama i da je bila izložena suzavcu dok je juče pokušavala da snimi izbjeglice na granici Mađarske i Srbije, prenjela je agencija AP.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je danas ponašanje mađarskih vlasti prema novinarima kao apsolutno neprihvatljivo.

Mijatović je pozvala premijera Mađarske Viktora Orbana da naloži vlastima da poštuju prava novinara da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa i da im osiguraju bezbjednost.

Bonus video: