Lundestad: Dodjeljivanje Nobelove nagrade Obami je bila greška

"Čak i mnogi Obamine pristalice, međutim, vjeruju da je to bila greška. U tom smilu, Komitet nije postigao ono čemu se nadao", rekao je taj norveški istoričar
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 06:13h

Bivši sekretar Norveškog komiteta za dodjelu Nobelovih nagrada Geir Lundestad izjavio je da nagrada za mir dodijeljena 2009. predsjedniku SAD Baraku Obami nije ispunila očekivanja tog komiteta.

Lundestad je u knjizi koja će biti objavljena danas napisao da je Komitet očekivao da će dodeljivanje Nobelove nagrade za mir poslužiti kao podsticaj Obami, prenijela je agencija AP.

"Čak i mnogi Obamine pristalice, međutim, vjeruju da je to bila greška. U tom smilu, Komitet nije postigao ono čemu se nadao", rekao je taj norveški istoričar.

Lundestad je prošle godine odstupio sa mjesta sekretara Norveškog komiteta koji bira dobitnike Nobelovih nagrada. Sekretar Komiteta nema glasačko pravo.

Dodjeljivanje Nobela za mir Obami je naišlo na kritike i u SAD, gdje su mnogi tvrdili da on nije dovoljno dugo predsjednik da bi imao uticaj dostojan te nagrade.

Bonus video: