Kina od lokalnih vlada oduzela 157 milijardi dolara

Ogromna neiskorišćenost sredstava, povezana sa otporom zvaničnika da potroše novac na velike projekte u uslovima kada se kineske vlasti bore sa korupcijom, potvrđuje mišljenja ekonomista da je tempo rasta kineskih državnih investicija isuviše spor u ovoj godini
53 pregleda 1 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 08:56h

Kineske vlasti su oduzele bilion juana, odnosno 157 milijardi dolara, od lokalnih vlada, jer nijesu uspjele da potroše dodijeljena budžetska sredstva.

Takav potez dolazi u trenutku kada zvanični Peking nastoji da podstakne privredni rast koji bilježi najsporiji tempo rasta za posljednjih 25 godina, saopštili su neimenovani izvori bliski kineskoj Vladi.

Ogromna neiskorišćenost sredstava, povezana sa otporom zvaničnika da potroše novac na velike projekte u uslovima kada se kineske vlasti bore sa korupcijom, potvrđuje mišljenja ekonomista da je tempo rasta kineskih državnih investicija isuviše spor u ovoj godini, prenosi B92.

"U prošlosti, lokalne vlade su tražile sredstva. Novac je dat, ali niko nije reagovao. Investicije nijesu realizovane, a novac će biti preraspodijeljen", kazao je jedan od neimenovanih izvora, dok drugi izvor tvrdi da će oduzeta sredstva biti iskorisćena za druge investicije.

Usporen rast javne potrošnje bi mogao biti naročito loš za Kinu, s obzirom da se investicije doživljavaju kao najbolji put za kratkoročno ubrzanje privredne aktivnosti.

Bilion juana neiskorišćenih sredstava je šest odsto cjelokupne projektovane potrošnje kineske Vlade za ovu godinu.

Bonus video: