URUČENJE 24. NOVEMBRA

Nagrade za slobodu štampe novinarima iz četiri države

Ulaku optužen je za pobunu i suočava se s mogućom kaznom zatvora zbog ismijavaja malezijske vlade, a Ruiz živi pod stalnom policijskom zaštitom zbog izvještavanja o krijumčarenju droge na brazilsko-paragvajskoj granici
0 komentar(a)
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 07:49h

Ovogodišnje Međunarodne nagrade za slobodu štampe biće dodijeljene na ceremoniji u Njujorku 24. novembra novinarima koji su pretrpjeli prijetnje smrću, fizičke napade, hapšenja i progonstvo.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da će ovogodišnje nagrade dobiti malezijski novinar Zulkifli Anvar Ulaku (Zulkiflee Anwar Ulhaque), Paragvajac Kandido Figeredo Ruiz (Candido Figueredo Ruiz), kao i blogeri i novinari iz Etiopije i Sirije.

Ulaku, prvi nagrađeni karikaturista Komiteta za zaštitu novinara, optužen je za pobunu i suočava se s mogućom kaznom zatvora zbog ismijavaja malezijske vlade, a Ruiz živi pod stalnom policijskom zaštitom zbog izvještavanja o krijumčarenju droge na brazilsko-paragvajskoj granici, naveo je CPJ.

Etiopski laureati su blogeri grupe "Zone 9 bloggers", a njen naziv odnosi se na osam zona zloglasnog zatvora. Šest blogera grupe je uhapšeno i optuženo za terorizam zbog svog kritičkog izvještavanja.

Sirijci kojima će biti dodijeljene nagrade povezani su sa novinarskim udruženjem "Raqqa is Being Slaughtered Silently". Udruženje je opisano kao jedan od malobrojnih nezavisnih izvora vijesti o situaciji u Siriji.

Dopisnica novinske agencije AP Keti Genon (Kathy Gannon), koju je 2014. godine teško ranio pripadnik avganistanskih snaga bezbjednosti koji više šest puta pucao na nju, dobiće Memorijalnu nagradu "Barton Bendžamin" za životno djelo u borbi za slobodu štampe.

Preporučujemo za Vas