MOGLI BI DA SE PROŠIRE

UN upozorile na sukobe u Jerusalimu

Izraelska policija danas se i treći dan sukobila sa palestinskim demonstrantima u Jerusalimu na najosjetljivijem svetom mjestu - na ulazu u džamiju Al Aksa
57 pregleda 1 komentar(a)
Džamija Al Aksa, Foto: Reuters
Džamija Al Aksa, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 16:14h

Predstavnik Ujedinjenih nacija Nikolaj Mladenov upozorio je danas da bi sukobi između izraelskih snaga bezbjednosti i Palestinaca u Jerusalimu mogli da dovedu do nasilja u regionu.

Mladenov je to upozorenje danas proslijedio Savjetu bezbjednosti UN, trećeg uzastopnog danas sukoba u Jerusalimu.

"Takve provokacije bi potencijalno mogle da podstaknu na nasilje koje bi se proširilo i izvan Jerusalima", rekao je Mladenov, prenio je AFP.

Izraelska policija danas se i treći dan sukobila sa palestinskim demonstrantima u Jerusalimu na najosjetljivijem svetom mjestu - na ulazu u džamiju Al Aksa.

Mladi demonstranti su se okupili oko džamije bacajući kamenice na policiju koja je ušla u svetilište u velikom broju i odgovorila šok bombama, saopštila je portparolka policije Luba Samri i dodala da nije bilo žrtava niti je bilo hapšenja "do sada", prenijela je agencija AFP.

Demonstranti strahuju da Izrael pokušava da promijeni pravila upravljanja svetinjom kojim se omogućava Jevrejima da posjete džamiju Al Aksa, ali ne da se mole.

Novo razbuktavanje protesta dolazi, uprkos pozivima Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Američkih Državana na uzdržanost i upozorenje Jordana koji ima starateljstvo nad muslimanskim svetim mjestima u Jerusalimu u skladu sa mirovnim sporazumom sa Izraelom iz 1994.

Jordan, kustos te muslimanske svetinje, pozvao je Izrael da obnovi mir, dodaje AP.