Brazil "klizi" u najgoru recesiju od "Velike depresije"

Ovakav porez "na meti" ima poljoprivredne subvencije, infrastrukturne investicije, plate i bonuse Vlade, kao i javno zdravstvo i jeftine stambene programe
0 komentar(a)
Dilma Rusef, Foto: Reuters
Dilma Rusef, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 07:16h

Brazilska vlada je najavila smanjenje potrošnje i povećanje poreza u ukupnom iznosu od 65 milijardi reala (16,9 milijardi dolara). Ovim se pokušava zatvoriti budžetski deficit koji je doveo do sniženja kreditnog rejtina zemlje prošle nedjelje.

Ovo bi moglo da znači povratak nepopularnog CPMF poreza (porez koji je uveden 1993. godine, a povučen 2007.) na finansijske transakcije, čime bi se inkasiralo 32 milijarde reala (8,4 milijarde dolara).

Ovakav porez "na meti" ima poljoprivredne subvencije, infrastrukturne investicije, plate i bonuse Vlade, kao i javno zdravstvo i jeftine stambene programe.

Vlada bi u protivmjeri smanjilja poreske subvencije na hemijsku industriju, smanjila povrat izvoznicima industrijskih proizvoda i podigla porez na kapitalnu dobit do 30 odsto.

Posljednja runda fiskalnih mjera ima za cilj da premosti manjak od 30 milijardi reala u budžetu za narednu godinu.

Kako Brazil "klizi" u doba najgore recesije još od "Velike depresije", opozicioni lideri dovode u pitanje politiku predsjednice Dilme Rusef, optužujući je da je zakasnila sa mjerama.

Predstavnici vlasti sa druge strane optužuju opozciju koja nije dozvolila raniji povratak CPMF poreza, i spriječila njegov povratak u parlamentu 2011. godine.

Ekonomisti kažu da fiskalne uštede izgledaju dobro na papiru, ali sumnjaju da će proći u Kongresu.

Samanjenje u zdravstvu i stambenim kreditima predstavlja gorku pilulu za Rusef i politiku njene Radničke partije.

Prognoze za 2016. godinu koštale su Brazil rejtinga u investicionom fondu "Standard & Poor", što je dovelo do pada vrijednosti brazilskih obveznica, kao i gubitka statusa zemlje koja garantuje sigurne investicije.

Bonus video: