VANREDNO STANJE, IZMJENE ZAKONA...

Orban ima plan kako da zaustavi izbjeglice, ne mari za kršenje zakona EU

Ukoliko izbjeglice na granici sa Mađarskom zatraže azil, ponovo bi bile deportovane, pod izgovorom da su azil morale da zatraže u zemlji iz koje pokušavaju da pređu u Mađarsku
5 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2015. 13:46h

Mađarska novinarka Kata Janesko otkrila je planove mađarske vlade da stvori hermetički zatvoren sistem koji bi spriječio izbjeglice da ulaze u tu zemlju, objavio je portal Euroactiv.com

Portal Index.hu navodi da planove Viktora Orbana da tokom sedmice proglasi vanredno stanje u zemlji, te da modifikuje Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku. Prema izmjenama zakona, koje se očekuju sjutra, mađarska policija bi dobila dobila zakonsko pravo da:

Deportuje svakoga ko nema šengensku vizu na granici i pošalje nazad u zemlju iz koje je pokušao da uđe u Mađarsku (u ovom slučaju - Srbiju);

Ukoliko izbjeglice na granici sa Mađarskom zatraže azil, ponovo bi bile deportovane, pod izgovorom da su azil morale da zatraže u zemlji iz koje pokušavaju da pređu u Mađarsku (ponovo - u Srbiji).

Ukoliko migranti uspiju da ilegalno pređu granicu i uđu u Mađarsku, po zakonu te zemlje automatski čine krivično djelo. Istu odgovornost snosiće ukoliko se penju na ogradu, ruše je, sijeku ili na bilo koji drugi način oštećuju. Kazna za to, po novom zakonu, bila bi "kućni pritvor". Ali, kako su u pitanju izbjeglice koje nemaju adresu u Mađarskoj, automatski se šalju u ograđeni kamp, gdje će u roku od osam dana dobiti suđenje.

Izbjeglice koje bi bile tretirane kao optuženici, na suđenje bi išle bez prevodioca. Njihova dokumenta se neće prevoditi, ne dobijaju prevedenu kopiju optužbi za koje se terete, ali ni presude koju im sud odredi.

Maloljetne izbjeglice neće imati poseban tretman, već će im se suditi kao odraslima. Mađarska novinarka tvrdi da će žalbe biti odbijene u roku od nekoliko sati.

Index.hu navodi da mađarska policija već dovozi kontejnere na granicu sa Srbijom, koji će služiti kao "privremene sudnice za migrante".

Prema izmjenama, zakon, koji se kosi sa zakonima EU, učiniće da svaka izbjeglica dobije krivični dosije, te bi po tome bile deportovane iz Mađarske sa oznakom u Šengenskom informacionom sistemu (SIS) kao osobe koje su počinile krivično djelo, što im automatski na 10 godina zabranjuje ulazak u bilo koju državu u šengenskom sistemu.

Kao članica SIS, Mađarska bez problema u sistem može da unese ove promjene, i da tvrdi da, kako piše Janesko, "tražioci azila zloupotrebljavaju svoj status i koriste ga za krivično djelo".

Orban policiji: Branite Mađarsku, ne želimo da je svjetska seoba naroda promjeni

Mađarske vlasti su i više nego zadovoljne što je Evropska komisija proglasila Srbiju bezbjednom zemljom za migrante, te pretpostavljaju da je Srbija "u obavezi da primi sve izbjeglice koje uđu u zemlju, jer bi u protivnom drastično umanjila svoje šanse da postane članica Evropske unije", piše Index.hu.

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas policajcima koji idu na granicu te zemlje, članice Evropske unije, sa Srbijom da moraju da "odbrane Mađarsku i Evropu" i da "zaštite naš način života".

Orban je održao govor pred više od 800 policajaca na grandioznom budimpeštanskom Trgu heroja, čije su statue podignute u čast osnivača Mađarske.

Prema njegovim riječima, novi zakon o pograničnom režimu, koji će na snagu stupiti sutra, omogućiće policajcima da hapse one koji preskaču graničnu ogradu prema Srbiji, i da protiv njih podižu krivične prijave, koje bi počinioce mogle koštati zatvora ili deportovanja.

Orban je izrazio nadu da će nove mjere odvratiti migrante od ulaska u Mađarsku.

"Mađarska je zemlja sa hiljadugodišnjom hrišćanskom kulturom. Mi, Mađari, ne želimo da svjetska seoba naroda izmjeni Mađarsku", izjavio je Orban.

Preporučujemo za Vas